Cine il opreste pe Nicolicea. Cand dai o lama unei maimute, se lasa cu varsare de sange
Mai intai spune ca o comisie parlamentara poate invita orice alta persoana care detine informatii despre subiectul anchetei "si care accepta sa fie audiata" (deci audierea se face cu acceptul persoanei), pentru ca mai la vale sa spuna ca refuzul de a colabora cu comisia "poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala". Sigur, Parlamentul are dreptul de a institui comisii de ancheta, s-au si facut cateva, dar obligativitatea prezentarii la comisii nu a fost atrasa de Regulamentele Camerelor, ci de legi specifice, cum e Legea privind organziarea Guvernului sau Legea raspunderii ministeriale.
>
Eugen Nicolicea are un talent cu totul aparte de a citi si interpreta legile.
Acum o luna, Eugen Nicolicea a propus modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor in sensul ca in comisiile permanente sa nu mai fie obligatoriu cvorumul de prezenta. Adica o comisie sa poata adopta rapoarte sau avize si sa depuna amendamente indiferent de cati deputati sunt prezenti, iar cele decise acolo sa fie supuse apoi plenului. In sprijinul initiativei sale, Nicolicea a invocat necesitatea de a pune Regulamentul in acord cu cinci decizii ale Curtii Constitutionale, in care se statua ca cvorumul de prezenta este o institutie de rang constitutional - deci e obligatoriu - doar la lucrarile in plenul Camerelor, nu si in comisiile permanente. In toate cele cinci cazuri, ostilitatile din Parlament s-au desfasurat dupa acelasi tipic: Opozitia a boicotat lucrarile comisiilor permanente, astfel incat deciziile s-au luat fara cvorumul prevazut de Regulament, Puterea si-a impus in plen vointa majoritara, iar apoi Opozitia a atacat la CCR decizia plenului, pe motiv ca deciziile din comisii s-au luat fara cvorum. Cu alte cuvinte, este de neacceptat ca Opozitia sa-si saboteze propriul drept, acela de a participa la votul in comisii, pentru ca ulterior sa atace decizia plenului pe motiv ca nu a fost cvorum in comisii. Ca cvorumul de prezenta din comisii trebuie abrogat ca regula generala, pentru ca asa a decis CCR. Si ne inchipuim urmatoarea situatie: seful Comisiei Juridice, Eugen Nicolicea, il convoaca intr-o debara de la Parlament pe deputatul Florin Iordache, membru al aceleiasi comisii. Comisia Juridica este constituita legal, caci nu mai e nevoie de cvorum, iar ce produce mintea celor doi pleaca din debara direct in plen, la vot.
Din fericire, plenul Camerei Deputatilor a respins aceasta propunere a lui Eugen Nicolicea, dar asta nu ne incalzeste prea mult, caci seful Comisiei Juridice a mai comis una, pe care deputatii i-au aprobat-o: modificarea aceluia... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro