Cine este "Sarpele Monetar", chemat sa relanseze economia Uniunii Europene

Cine este

Se vede pe graficele valutare Acordul European de Schimb Valutar, cunoscut si sub numele de "Sarpele Monetar" sau "Sarpele din Tunel", datorita imaginii grafice create de fluctuatiile monedelor participante in raport cu evolutia dolarului, a fost introdus in 1971 de guvernele Belgiei, Germaniei, Frantei, Italiei, Luxemburgului si Olandei ca o metoda de protectie si de dirijare a cursului valutar.

acum 97 luni (8 Mar 2015)

Potrivit lui Jean-Pierre Gerard, fost membru al Consiliului pentru Politica Monetara din Franta, statele UE ar putea folosi atat moneda euro cat si propriile monede pentru a se proteja de fluctuatiile cursului de schimb valutar.

Alternativ, ar putea fi create mai multe uniuni monetare intre state cu economii similare, care ar putea utiliza propriile monede, a declarat Gerard, citat de agentia de stiri Sputnik. Se vede pe graficele valutare

Acordul European de Schimb Valutar, cunoscut si sub numele de "Sarpele Monetar" sau "Sarpele din Tunel", datorita imaginii grafice create de fluctuatiile monedelor participante in raport cu evolutia dolarului, a fost introdus in 1971 de guvernele Belgiei, Germaniei, Frantei, Italiei, Luxemburgului si Olandei ca o metoda de protectie si de dirijare a cursului valutar.

Sistemul permitea o fluctuatie a unei monede participante de plus/minus 2,25% fata de dolar si de plus/minus 4,5% in raport cu celelalte monede.

Gerard si-a exprimat sprijinul pentru reintroducerea "Sarpelui Monetar", un sistem monetar care a fost folosit in anii 70 de unii membri din Comunitatea Europeana, inclusiv Franta, pentru a controla fluctuatiile monedelor nationale in raport cu dolarul american.

Mai mult, chiar inainte de introducerea euro, au existat uniuni monetare in randul statelor europene, precum cele create de Belgia si Luxemburg. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro