Cine este noul sef al Mossad

Cine este noul sef al Mossad

Yossi Cohen, in varsta de 54 de ani, il va inlocui pe Tamir Pardo, al carui mandat se incheie in ianuarie, si va devein al 12-lea sef al Mossad, din istoria agentiei. Fost pilot de vanatoare si sef al serviciilor de informatii ale armatei aerului, Yassi Cohen este un veteran al Mossad pentru care a lucrat timp de trei decenii, in special ca director al departamentului insarcinat cu desfasurarea agentilor in lume, scrie "Le Figaro".

acum 82 luni (8 Dec 2015)

Yossi Cohen, in varsta de 54 de ani, il va inlocui pe Tamir Pardo, al carui mandat se incheie in ianuarie, si va devein al 12-lea sef al Mossad, din istoria agentiei. Fost pilot de vanatoare si sef al serviciilor de informatii ale armatei aerului, Yassi Cohen este un veteran al Mossad pentru care a lucrat timp de trei decenii, in special ca director al departamentului insarcinat cu desfasurarea agentilor in lume, scrie "Le Figaro". Yossi Cohen, care a fost din 2014 consilier de securitate nationala al primului ministru israelian, a devenit unul dintre confidentii lui Netanyahu, scrie "Le Figaro", care mai noteaza ca de multe ori, Yossi Cohen a jucat rolul de emisar atat domeniul diplomatic cat si in domeniul informatiilor . Mossaul are drept arie de responsabilitate trei zone, cea mai importanta fiind colectarea de informatii la nivel mondial, o sarcina esentiala pentru securitatea Israelului.

Al doilea domeniul de activitate o reprezinta operatiunile clandestine, dintre care cele mai multe vizeaza prevenirea si combaterea amenintarilor la adresa securitatii statului Israel si al cetatenilor sai, precum si a evreilor din diaspora.

Al treilea sau domeniu de activitate este legata de relatiile externe secrete ale Statului Israel, in special in tarile care nu au relatii diplomatice cu Ierusalimul. Se ocupa, de asemenea, de relatiile cu serviciile de informatii mai mult sau mai putin prietenose dintre state atunci cand relatiile oficiale nu sunt foarte bune. A fost cazul recent cand Mossadul a mentinut legaturi cu comunitatea de informatii din SUA si cu CIA, desi relatiile dintre presedintele Barack Obama si Netanyahu se racisera. Al doilea motiv pentru care autoritatile de la Ierusalim au simtit nevoia de a stimula diplomatia secreta prin intermediul Mossadului este izolarea diplomatica tot mai mare pe care Israelul a observat-o recent. Al treilea motiv pentru aceasta "diplomatie" este abilitatea de a profita de oportunitati. Analistii israelieni sustin c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro