Cine este initiatorul petitiei antifumat convertite in lege: "In propriul domiciliu, fiecare isi gestioneaza viata cum doreste"

Cine este initiatorul petitiei antifumat convertite in lege:

Un asistent universitar din Cluj, Mihai Cucerzan, a initiat in primele zile ale lui 2013 o petitie antifumat a carei mesaj urma sa fie preluat politic de catre deputatul Aurelia Cristea (initiatoare legii), completat ulterior de altii si ajuns apoi lege in 2015. Cucerzan (34 de ani) preda Sociologie la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj si spunea, in zilele de dupa lansarea petitiei, ca ideea sa nu a facut decat sa reaminteasca ca, de la 1 ianuarie 2013, intrase in vigoare o directiva europeana prin care se interzicea fumatul in spatiile publice. Potrivit unei recomandari a Consiliului Uniunii Europene din 2009, toate tarile Uniunii Europene ar fi trebuit sa puna in aplicare o serie de masuri legislative ca sa-si protejeze cetatenii impotriva expunerii la fumul de tutun in spatiile publice inchise, la locurile de munca si in mijloacele de transport public.

acum 59 luni (31 Jan 2016)

Un asistent universitar din Cluj, Mihai Cucerzan, a initiat in primele zile ale lui 2013 o petitie antifumat a carei mesaj urma sa fie preluat politic de catre deputatul Aurelia Cristea (initiatoare legii), completat ulterior de altii si ajuns apoi lege in 2015.

Cucerzan (34 de ani) preda Sociologie la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj si spunea, in zilele de dupa lansarea petitiei, ca ideea sa nu a facut decat sa reaminteasca ca, de la 1 ianuarie 2013, intrase in vigoare o directiva europeana prin care se interzicea fumatul in spatiile publice.

"Oamenii trebuie sa fie constienti in legatura cu drepturile lor de fumatori si de nefumatori.

Un alt argument de-al sau era ca un oras cu pretentii de Capitala Culturala Europeana ar fi bine sa tina cont de o reglementare privind fumatul "prezenta in majoritatea statelor civilizate din Europa". Gandul sau de atunci, de a transforma Clujul in primul oras din tara unde nu se fumeaza in spatii publice inchise, a devenit o realitate pentru intreaga tara.

Ca sa-si sustina demersul, asistentul universitar a facut, tot in 2013, si un studiu sociologic cu ajutorul studentilor pe un esantion de 1.180 de clujeni, privind interzicerea fumatului in spatiile publice inchise.

Cucerzan se bucura ca a fost aprobata o lege antifumat care, in opinia sa, nu poate avea decat un impact pozitiv in conditiile in care anual mor in Romania peste 30.000 de oameni, cat populatia unui mic oras. V-ati asteptat ca, dupa trei ani de la petitia dumneavoastra, sa avem o lege antifumat?

Initiativa civica pe care am lansat-o in urma cu trei ani la Cluj a dorit sa reprezinte un apel catre toti factorii de decizie in vederea implementarii si in cadrul societatii noastre a unor masuri responsabile care sa previna efectele fumatului. Ma bucur ca, la finele anului trecut, legea a fost adoptata de c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro