Cine au fost Petru si Pavel, personaje in cinstea carora crestinii postesc. Ocrotitorii sistemului penitenciar

Cine au fost Petru si Pavel, personaje in cinstea carora crestinii postesc. Ocrotitorii sistemului penitenciar

Sinaxarul Bisericii Ordodoxe o descrie pe larg: "dar pe cand se apropia de Damasc, o lumina din cer puternica si stralucitoare, ca de fulger, l-a invaluit deodata, astfel incat a cazut la pamant. Intre Ministerul Justitiei si Patriarhia Romana au fost semnate protocoale privind desfasurarea asistentei religioase in sistemul penitenciar romanesc, primul din anul 1993, iar al doilea, din anul 1997, care arata in articolul 10 faptul ca "Sfintii Apostoli Petru si Pavel vor fi considerati ocrotitori ai sistemului penitenciar din Romania".

acum 25 luni (14 Jun 2018)

Simon, cunoscut dupa chemarea sa ca apostol sub numele de Petru, era iudeu din zona Betsaidei. Era fiul lui Iona, din semintia lui Simeon si frate cu apostolul Andrei, cel intai chemat.

In colectia "Vietile Sfintilor", citata de doxologia.ro, se spune ca Petru era "simplu la obicei si neinvatat, insa temator de Dumnezeu; caci pazea poruncile Lui si umbla inaintea Lui fara de prihana in toate lucrurile sale. Cu mestesugul era pescar, caci, fiind sarac, isi castiga hrana casei sale din osteneala mainilor, hranindu-si femeia, pe copii, pe soacra si pe batranul sau tata, Iona."

Sfantul Apostol Petru a propovaduit cuvantul evangheliei in Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mica pana in Babilon si in ultima parte a vietii, la Roma. in Tarsul Ciliciei, un important centru de cultura si civilizatie elenistica. Primele lecturi ale Legii, Pavel le-ar fi facut prin intermediul Septuagintei, care va sta si la baza deselor sale citate sau referiri vechi-testamentare", spune parintele Constantin Coman, citat de Ziarul Lumina.

"In jurul varstei de 15 ani, este trimis la Ierusalim pentru a studia iudaismul. Aproape cincisprezece ani studiaza Tora si traditia orala a iudaismului, pentru a deveni invatator de lege, rabin. Despre constitutia sa fizica stau marturie miile de kilometri strabatuti de cele mai multe ori pe jos, intr-o viata intreaga, consacrata propovaduirii Evangheliei si grijii pentru Biserica lui Hristos. Numai traseul celor trei binecunoscute calatorii misionare insumeaza, prima peste 1.000 de km, a doua, in jur de 1.400, iar a treia, in jur de 1.700. Facem cunostinta cu Pavel la martiriul arhidiaconului Stefan, unde il gasim aproband demersul conationalilor sai care-l ucideau cu pietre pe primul martir crestin si pazindu-le hainele. Sinaxarul Bisericii Ordodoxe o descrie pe larg: "dar pe cand se apropia de Damasc, o lumina din cer puternica si stralucitoare, ca de fulger, l-a invaluit deodata, astfel incat a cazu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro