Cine au fost persoanele care l-au inspirat pe Liviu Rebreanu sa scrie romanul "Ion". Initial cartea a purtat un alt nume

Cine au fost persoanele care l-au inspirat pe Liviu Rebreanu sa scrie romanul

Cel mai important roman scris de Liviu Rebreanu, "Ion", o adevarata capodopera a literaturii romane, la care scriitorul a lucrat nu mai putin de sapte ani, are la baza intamplari si personaje reale. Si mi-am zis ca flacaul acesta, Ion al Glanetasului, daca ar ajunge sa dobandeasca o bucata de pamant, ar fi in stare sa-l imbratiseze si el, ca si cel pe care l-am surprins eu, poate chiar cu mai mare ardoare". Desi s-a apucat de scrierea cartii in anul 1913, dupa trei ani a fost deceptionat de cele peste 300 de pagini concepute, astfel ca a sters totul cu buretele si a reluat opera de la zero.

acum 72 luni (19 Apr 2018)

Cel mai important roman scris de Liviu Rebreanu, "Ion", o adevarata capodopera a literaturii romane, la care scriitorul a lucrat nu mai putin de sapte ani, are la baza intamplari si personaje reale.

Marturisirea a fost facuta chiar de autor, cu putini ani inainte de moarte, acesta prezentand evenimente din satul Prislop, unde locuiau parintii sai. Era o zi de inceput de primavara.

Un alt eveniment care l-a marcat pe autor a fost cea in care un taran vaduv, dar bogat, si-a batut fiica intr-un mod barbar, tanara fiind scapata din mainile tatalui de vecini.

Tot in acea vacanta, intre scriitor si un tanar taran, pe nume Ion Pop al Glanetasului, despre care isi aminiteste ca era un flacau muncitor, dar foarte sarac, s-a infiripat o mica prietenie, de pe urma careia a aflat ca tanarul avea o dragoste aproape bolnavicioasa pentru pamant.

"Pronunta de altfel cuvantul pamant cu atata sete, cu atata lacomie si pasiune, parca ar fi fost vorba de o fiinta vie si adorata. Si mi-am zis ca flacaul acesta, Ion al Glanetasului, daca ar ajunge sa dobandeasca o bucata de pamant, ar fi in stare sa-l imbratiseze si el, ca si cel pe care l-am surprins eu, poate chiar cu mai mare ardoare".

Toate aceste intamplari veneau dupa rascoalele taranesti care au izbucnit in toata tara in anul 1907, care zguduise satul romanesc din radacini, mai ales ca unele din aceste revolte au fost scaldate in sange, lucru care aveau sa-i deschida romancierului orizonturi mai largi legate de problematica pamantului. Practic, dupa aceste trei momente importante traite, scriitorul avea sa-si contureze un viitor schelet de roman, pe care, initial, a vrut sa-l denumeasca Zestrea. Sora autorului, ajutor nesperat la scrierea cartii

Rebreanu spune ca la inceput a gandit ca romanul sau va fi scris in mai multe volume, gandind ca este mai comod pentru cititor o trilogie. Sora logo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro