Cine au fost eroii romani executati in Primul Razboi Mondial pentru complot impotriva germanilor

Cine au fost eroii romani executati in Primul Razboi Mondial pentru complot impotriva germanilor

"Incepand de la Neculele din muntii Buzaului, prin satele vrancene de pe apa Zabalei a Narujei si a Putnei, Chilian si-a intocmit repede o retea de oameni credinciosi care indrumau spre casa lui, in grupuri mici, de 5-6 persoane, pe cei ce voiau sa treaca in Moldova. Rapoartele lui Chilian se aflau la gatul unuia care de frica a uitat sa le arunce, astfel incat din cercetarea lor si din interogatorii nemtii au descoperit intreaga organizatie complotista a lui Vasile Chilian", spune istoricul Florin Dirdala, de la Arhivele Nationale Vrancea.

acum 36 luni (19 Oct 2017)

Povestea il are in prim plan pe eroul Vasile Chilian, un locuitor instarit din comuna Vidra, care in anul 1916, a doua zi dupa Craciun, si-a vazut satul ocupat de armatele germane, care si-au stabilit trupele si tehnica pe malul Putnei.

Acesta nu s-a putut impaca cu situatia, stiut fiind ca in zona respectiva era fixat frontul romano-rus, astfel ca in februarie 1917, cu ajutorul unei intinse grupari de neamuri si prieteni din toate satele ocupate de inamic, a inlesnit militarilor romani ramasi in teritoriul ocupat si prizonierilor evadati din lagarele nemtesti sa treaca pe ascuns linia frontului, dincolo in Moldova.

"Incepand de la Neculele din muntii Buzaului, prin satele vrancene de pe apa Zabalei a Narujei si a Putnei, Chilian si-a intocmit repede o retea de oameni credinciosi care indrumau spre casa lui, in grupuri mici, de 5-6 persoane, pe cei ce voiau sa treaca in Moldova. Prin ei, Vasile Chilian trimitea comandamentului roman si rapoarte privitoare la structura frontului german, miscari de trupe, unitatile si locul depozitelor de munitii. Trecerile se faceau in noptile fara luna si mai ales cand apele Putnei erau mai mari si fugarii, mai ales cei ce stiau sa inoate, treceau usor urmand firul apei de la un mal la celalalt. Dar intr-o noapte, de la sfarsitul lunii mai 1917, un grup ce se pornise sa treaca apa e descoperit de patrulele nemtesti datorita strigatelor involuntare ale unui fugar care nestiind sa inoate a tipat dupa ajutor. Rapoartele lui Chilian se aflau la gatul unuia care de frica a uitat sa le arunce, astfel incat din cercetarea lor si din interogatorii nemtii au descoperit intreaga organizatie complotista a lui Vasile Chilian", spune istoricul Florin Dirdala, de la Arhivele Nationale Vrancea.

Germanii au arestat tot grupul, compus din Vasile Chilian (foto jos), Toma Cotca, Stefan Secaius, Dumitru Pantazica si Vasile Galateanu, care au fost adusi la Focsani si judecati in zilele de 27-29 iulie 1917. <... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro