Cine au fost, de fapt, geto-dacii. Cele mai vechi marturii despre stramosii nostri

Cine au fost, de fapt, geto-dacii. Cele mai vechi marturii despre stramosii nostri

I-a mentionat in scrierile sale despre razboaiele de cucerire ale regelui persan Darius, din urma cu doua milenii si jumatate, in vremea in care Persia se afla intr-una din cele mai infloritoare perioade din existenta ei si avea o armata de cateva sute de mii de ostasi. "Inainte de a ajunge la Istru (Darius) ii supune mai intai pe getii care se cred nemuritori, caci tracii care au in stapanirea lor Salmydessos si care locuiesc la miazanoapte de Apollonnia si de orasul Mesambria - numiti skyrmiazi si nipsei - i s-au inchinat lui Darius fara niciun fel de impotrivire.

acum 86 luni (23 Jul 2015)

Istoricul Ioan Horatiu Crisan afirma, in volumul "Spiritualitatea geto-dacilor", aparut la Editura Albatros, Bucuresti, in 1986, ca geto-dacii au fost un popor tracic, care facea parte din marea familie indoeuropeana. Istoria lor de inceput s-a desfasurat paralel cu istoria generala a tracilor, fara ca intre ei si celelalte neamuri tracice sa existe vreo diferentiere, iar individualizarea geto-dacilor s-a produs la sfarsitul primei epoci a fierului, sustinea istoricul.

Potrivit cercetatorului Ion Horatiu Crisan, constituirea etnica a geto-dacilor isi are inceputul la sfarsitul epocii neolitice, substratul de baza al viitorului popor geto-dac fiind alcatuit din autohtoni si din triburile de pastori care au ajuns pe teritoriul actual al Romaniei din estul si nord-estul Europei. Nestor, s-a constituit aici, in spatiul carpato-balcanic-pontic vatra de locuire a tracilor, din care s-au format apoi daco-getii si nimeni de atunci pana azi nu i-a mai putut clinti. este vorba in intreaga zona, in principal, de un singur popor, care in ultimii 500 - 600 de ani ai existentei sale va fi cunoscut sub numele de geto-daci", afirma Ion Horatiu Crisan. "Se vor inchega unitati tribale reflectate in mari fortificatii, cetati ce inchid intre uriasele lor valuri de pamant zeci de hectare", adauga Crisan. Prosperitatea comunitatilor se evidentiaza prin numeroasele tezaure din piese de aur si numeroase depozite de bronzuri. se va trece la o noua epoca, a fierului, in care uniunile de triburi devin din ce in ce mai puternice, dovada fiind marile cetati cu valuri de pamant prezente peste tot, sustinea Ion Horatiu Crisan. I-a mentionat in scrierile sale despre razboaiele de cucerire ale regelui persan Darius, din urma cu doua milenii si jumatate, in vremea in care Persia se afla intr-una din cele mai infloritoare perioade din existenta ei si avea o armata de cateva sute de mii de ostasi. "Inainte de a ajunge la Istru (Darius) ii supune mai intai pe getii ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro