Cine are de castigat din protestele fata de gratiere si modificarea Codurilor penale

Cine are de castigat din protestele fata de gratiere si modificarea Codurilor penale

"La capitolul comunicare, iesirile publice ale Presedintelui de ieri, de la miting si de pe Facebook, sunt coerente si in acord cu o cauza cu care s-a pronuntat anterior: stat de drept, independenta justittiei, continuarea luptei impotriva coruptiei. Paradoxal, cei care il acuzau pana ieri pe Johannis ca tace prea mult, azi pretizand ca este mai jucator decat a fost Traian Basescu insusi acuzandu-l de grozavii ca in contextul in care Presedintele s-a afisat cateva minute la un protest pasnic, chiar daca neautorizat", arata Momoc, care precizeaza si faptul ca Iohannis si-a asumat rolul de lider al Opozitiei, singurul fapt ce ii poate fi imputat.

acum 57 luni (23 Jan 2017)

Prezenta presedintelui Klaus Iohannis la proteste a iscat ample controverse in spatiul public legate chiar de legalitatea iesirii in strada. Social-democratii, in frunte cu Liviu Dragnea, l-au acuzat pe Iohannis ca incearca sa dea o lovitura de stat si a comparat protestele cu Mineriadele. "M-am intors de la instalarea presedintelui Americii si l-am gasit pe presedintele Romaniei in fruntea unei noi mineriade. E un inceput de lovitura de stat", a spus Liviu Dragnea, in timp ce protestatarii se retrageau din fata Guvernului si a sediului principal al PSD.

"Arata disperare"

Lovitura de stat este definita drept "un act de violare a constitutiei stabilite prin care un grup de persoane preia cu forta puterea intr-un stat". Protestul de duminica a fost unul pasnic, fara incidente, manifestatii exprimandu-si nemultumirile fata de ordonantele privind gratierea si redefinirea unor infractiuni in favoarea inculpatilor.

Elenina Nicut spune ca participarea lui Iohannis la protest nu incalca Constitutia, deci nu sunt motive de suspendare, cel mult ii oate fi aplicata o amenda pentru ca a participat la un miting neautorizat..

"Cel mai afectat: Ion Iliescu"

Din punct de vedere politic, presedintele Klaus Iohannis pare ca a castigat in fata presedintelui PSD Liviu Dragnea, prin participarea sa alaturi de societatea civila, la protestele impotriva actelor normative promovate de PSD si ALDE. Liviu Dragnea isi mentine, prin pozitia de forta, imaginea de lider in sfera PSD, dar, din felul in care a fost prezentat public dosarul gratierii si al modificarii Codurilor, activeaza un val de antipatie impotriva PSD, care nu are insa cum sa se materializeze imediat electoral si in consecinta isi manifesta nemultumirea prioritar in strada. Fiecare isi securizeaza baza politica, cu un risc mai mare de uzura la PSD. Nu e usor ca in prima luna dupa castigarea alegerilor sa starnesti un val pu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro