Cine a spart capul dreptatii?

Sfarsitul de an ne aduce o veste buna: Curtea de Apel Brasov a obligat, prin sentinta definitiva, prefectul din Vaslui sa organizeze referendum pentru inlocuirea primarului din Pungesti. (La Ramnicu Valcea condamnarile pentru coruptie in administratia locala sunt mai frecvente decat ploile, dar asta e alta poveste.) Legea administratiei publice locale (215/2001) spune clar, la articolul 72, ca in asemenea situatii "data organizarii alegerilor pentru functia de primar se stabileste de catre Guvern, la propunerea prefectului, in termen de 30 de zile".

acum 103 luni (22 Dec 2015)

Sfarsitul de an ne aduce o veste buna: Curtea de Apel Brasov a obligat, prin sentinta definitiva, prefectul din Vaslui sa organizeze referendum pentru inlocuirea primarului din Pungesti. Pentru cei care au deschis mai tarziu televizoarele, primarul respectiv concesionase firmei Chevron, pentru explorarea gazelor de sist, un teren aflat in proprietatea comunei, decizie deloc pe placul majoritatii cetatenilor din comuna. Consiliul local decisese, in urma solicitarii a aproximativ 30% din cetatenii comunei, organizarea, pe 24 noiembrie 2013, a unui referendum de demitere, insa prefectul de atunci, Radu Renga, blocase procedurile, invocand neindeplinirea cerintelor legale.

A fost nevoie de doi ani de procese, sustinute de asociatiile Salvati Bucurestiul, Neuer Weg, Romania fara Ei, Eco Civica (care merita toata stima noastra), pentru a se stabili ca refuzul prefectului fusese lipsit de temei legal. Am spune ca ordinea de drept a fost restabilita, dar nu, pentru ca acum referendumul, daca va fi, va fi lipsit de miza practica: ar fi sa se desfasoare, cel mai devreme, la sfarsitul lunii februarie. Daca primarul va fi demis (asta insemnand ca in acest sens sa se pronunte jumatate plus unu din numarul total al cetatenilor cu drept de vot), oricum nu se vor mai organiza noi alegeri. Asadar, desi aparent s-a facut dreptate, vointa cetatenilor a fost ignorata: primarul a ramas in functie inca doi ani si jumatate dupa ce cetatenii cerusera referendumul de destituire, cu toate ca intre timp prefectul fusese demis (fiind judecat pentru abuz in serviciu, altul decat acela de a fi suspendat hotararea consiliului local). Un drept al cetateanului, acela de a-si revoca alesii, a fost incalcat, fara ca cineva sa dea socoteala. (La Ramnicu Valcea condamnarile pentru coruptie in administratia locala sunt mai frecvente decat ploile, dar asta e alta poveste.) Legea administratiei publice locale (215/2001) spune clar, la articolul 72, ca in asemenea situatii "data organizarii aleger... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro