Cine a fost Tudora Vrincioaia, femeia care si-a incredintat cei sapte fii domnitorului Stefan cel Mare

Cine a fost Tudora Vrincioaia, femeia care si-a incredintat cei sapte fii domnitorului Stefan cel Mare

Pe un deal situat in imediata apropiere a comunei vrancene Birsesti se afla casa Babei Vrincioaia, despre care se spune ca este locul de unde a pornit la lupta domnitorul Stefan cel Mare impreuna cu cei sapte fii ai Tudorei Vrincioaia. Traditia locala mentioneaza ca dupa infrangerea de la Razboieni, Stefan cel Mare s-ar fi retras in Muntii Vrancei pentru a-si reface armata, iar la Birsesti a dat de casa Tudorei Vrancioaia, care i-a oferit in ajutor pe cei sapte fii ai ei.

acum 23 luni (10 Feb 2018)

Pe un deal situat in imediata apropiere a comunei vrancene Birsesti se afla casa Babei Vrincioaia, despre care se spune ca este locul de unde a pornit la lupta domnitorul Stefan cel Mare impreuna cu cei sapte fii ai Tudorei Vrincioaia.

Traditia locala mentioneaza ca dupa infrangerea de la Razboieni, Stefan cel Mare s-ar fi retras in Muntii Vrancei pentru a-si reface armata, iar la Birsesti a dat de casa Tudorei Vrancioaia, care i-a oferit in ajutor pe cei sapte fii ai ei. Sunt sapte frati ca sapte zmei, iuti si ageri la treaba ca si la lupta. Cu ei si cu intreaga gloata dimprejur mergi fara teama si am nadejde ca vei putea alunga dusmanul din pamantul tarii noastre dragi", consemneaza etnologul vrancean Simion Hirnea in lucrarea "Legende si locuri vrancene".

Aurel Nicodei, doctor in istorie si specialist arheolog in evul mediu vrancean, a documentat activitatea domnitorului atat in actele epocii, cat si din punct de vedere al marturiilor consemnate de traditia locala si a ajuns la unele concluzii.

"Scopul politicii lui Stefan era acela de a scoate Tara Romaneasca de sub influenta otomana pentru a-si asigura linistea tarii sale. Afland aceasta, Stefan, convins de faptul ca cea mai buna aparare este atacul, organizeaza in februarie 1470 o campanie-militara care se finalizeaza cu incendierea Brailei si a Orasului de Floci. Si de aceasta data, Stefan cel Mare preintampina actiunea vecinului sau si obtine o mare victorie asupra unui domn supus Portii", spune profesorul Aurel Nicodei. Doi ani mai tarziu, in 1473, venirea domnitorului la raul Milcov este consemnata de cronicul Grigore Ureche: "au sositu Stefan voda la margine, noemvrie 8 zile, au impartitu steagurile ostii sale pre Milcov ".

Traditia vrancenilor il considera pe Stefan cel Mare ca fondator al dreptului de proprietate al vrancenilor asupra muntilor Vrancei printr-un uric al Vrancei. Uricul este un act de propr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro