Cine a fost Sfinxul Slav al Romaniei. Maestrul care a intemeiat scoala de balet modern, devenita faimoasa in lume

Cine a fost Sfinxul Slav al Romaniei. Maestrul care a intemeiat scoala de balet modern, devenita faimoasa in lume

La finele anului trecut, la Gala Operelor Nationale ce a avut loc la Iasi, numele Oleg Danovski a fost rostit repetat pe scena laureatilor datorita performantei artistice atinse in anul 2015 de Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta. Micul Oleg mostenise de la mama sa talentul de a dansa si harul pedagogic, caci sub bagheta lui coregrafica si regizorala trupa de balet clasic si contemporan a Teatrului de revista Fantasio (fostul Tranulis) din Constanta avea sa irumpa pe scena internationala in anii `80. Insa marile merite ale lui Danovski sunt acelea de a crea spectacole de exceptie la Opera din Bucuresti si de a infiinta un ansamblu de balet la malul marii, constituit din tineri absolventi ai liceelor de coregrafie din Bucuresti si Cluj. ANSAMBLUL DE BALET CLASIC SI CONTEMPORAN In 1978, maestrul coregraf Oleg Danovski initiaza un proiect de infiintare a Ansamblului de Balet Clasic si Contemporan, ca sectie de balet a Teatrului de Revista Fantasio, initial constituit din tineri absolventi ai liceelor de coregrafie din Bucuresti si Cluj, primul spectacol montat fiind "Chopiniana".

acum 101 luni (13 Feb 2016)

La finele anului trecut, la Gala Operelor Nationale ce a avut loc la Iasi, numele Oleg Danovski a fost rostit repetat pe scena laureatilor datorita performantei artistice atinse in anul 2015 de Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski din Constanta.

Dupa ani de prigoana a institutiilor de cultura din Constanta, din cauza politicii duse de Consiliul Judetean sub Nicusor Constantinescu, teatrul din Constanta a stralucit din nou, cu putinele sale resurse materiale, dar cu talentul si daruirea pe care nu le pot distruge niciun politician vremelnic.

Nemuritor ramane si numele scrijelit pe frontispiciul teatrelor pe scena carora s-au nascut si au evoluat artisti care au adus atata bucurie si incantare publicului. Nu vrea si nu este lasat sa moara de artistii care respecta traditia creata la malul Marii Negre de un balerin venit de la Rasarit.

Nascut la 9 februarie la Vosnesensk, in Ucraina, Oleg Danovski este intemeietorul scolii de balet modern romanesti si al primului teatru de balet din Romania, fondat in 1979. Istoricul este legat de existenta primului teatru romanesc din Dobrogea: edificiul Fantasio de pe Bulevardul Ferdinand din Constanta. Aici a activat compania de balet condusa de Ivan Dubrovin. Scoala de balet din cadrul companiei era condusa de maestra Malvina Ksesovskaia, venita din Cernauti. Facea parte dintr-o familie de nobili polonezi din vita Romanovilor, alungati de vitregiile istoriei care adusese noi stapani proaspetei tari bolsevice, astfel ca si-au tinut secret arborele genealogic multi ani.

Micul Oleg mostenise de la mama sa talentul de a dansa si harul pedagogic, caci sub bagheta lui coregrafica si regizorala trupa de balet clasic si contemporan a Teatrului de revista Fantasio (fostul Tranulis) din Constanta avea sa irumpa pe scena internationala in anii `80. A studiat ani de zile vioara, a facut pictura si sculptura, dar si mult sport - box, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro