Cine a fost Pincio, poetul melancolic care ne-a lasat amintiri importante despre Eminescu

Cine a fost Pincio, poetul melancolic care ne-a lasat amintiri importante despre Eminescu

Daca nu ar fi murit la varsta de 26 de ani, in perioada cand se contura debutul sau scriitoricesc de exceptie, cu siguranta despre poetul Ion Paun, zis si Pincio, s-ar fi vorbit astazi ca despre al doilea Mihai Eminescu al Romaniei. Pincio a lucrat o vreme si pe post de casier in beraria marelui scriitor Ioan Luca Caragiale, dar si de aici avea sa plece repede, nemultumit de munca grea si programul care-i rapea noptile.

acum 22 luni (23 Apr 2018)

Daca nu ar fi murit la varsta de 26 de ani, in perioada cand se contura debutul sau scriitoricesc de exceptie, cu siguranta despre poetul Ion Paun, zis si Pincio, s-ar fi vorbit astazi ca despre al doilea Mihai Eminescu al Romaniei.

De altfel, cei doi au fost contemporani si chiar prieteni, iar poezia lui Pincio poate fi considerata de influenta eminesciana, melancolica si usor erotica.

Provenea dintr-o familie cu educatie, tatal sau fiind subprefect in Dorohoi, in vreme ce mama era destul de cunoscuta in mediul intelectual din zona Bucovinei, prin textele publicate in revistele locale. Scoala primara a urmat-o la el in sat, la Mihaileni, iar in anul 1881 merge sa faca liceul la Pomarla, apoi la Botosani, pentru ca in final sa finalizeze studiile la Iasi. Pseudonimul de Pincio si l-a luat in 1892, in urma unei calatorii in Italia, fermecat fiind de minunata gradina Pincio din Roma.

Tot atunci, pentru a se putea sustine, se angajeaza ca telegrafist la Bucuresti, iar de aici este mutat in interes de serviciu in diverse localitati precum Braila sau Piua Petrei, in Ialomita, activitate pe care o abandoneaza din cauza neadaptarii.

Pincio a lucrat o vreme si pe post de casier in beraria marelui scriitor Ioan Luca Caragiale, dar si de aici avea sa plece repede, nemultumit de munca grea si programul care-i rapea noptile.

Fire sensibila, cu o dorinta nemarginita de dreptate, Ion Paun Pincio s-a zbatut intr-o situatie materiala grea, fapt i-a periclitat sanatatea si viata. A murit la 26 de ani

O infectie dobandita tocmai din acest motiv i-a cauzat moartea la Spitalul Coltea, in penultima zi a anului 1894.

A doi ani de la disparitia sa, cativa prieteni i-au cules scrierile intr-un volum, aparut sub titlul de "Versuri, Proza, Scrisori".

"Paun este cel mai roman dintre poeti prin intima lui legatur... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro