Cine a fost Nicoara Potcoava, romanul de legenda venerat de cazaci. Luptatorul putea sa indoaie fierul cu mainile goale

Cine a fost Nicoara Potcoava, romanul de legenda venerat de cazaci. Luptatorul putea sa indoaie fierul cu mainile goale

Dincolo de glorificarea sadoveniana, Nicoara Potcoava, care se numea de fapt Ioan Nicoara si poreclit mai apoi de cazaci "Potcoava", erau un bastrard si un pretendent fara prea mari sorti de izbanda la tronul Moldovei, in baza unor drepturi relativ indoielnice. "El, dupa cat mi se spune, de acei care l-au vazut, e de varsta intre treizeci si cinci si patruzeci de ani, blond, frumos si poarta, cum e obiceiul voievozilor moldoveni, o barba foarte lunga: i se zice Podkowa, care in polona inseamna potcoava, fiind atat de voinic, incat cu mainile rupe o potcoava", scria acesta. Mai mult decat atat, viata lui Nicoara Potcoava a fost ieftina pentru regele polonez, fiind mituit de Petru Schiopul cu un cal de rasa, niste peste, 50 de boi si vin bun moldovenesc.

acum 104 luni (10 Jul 2015)

In anul 1952, aparea romanul istoric "Nicoara Potcoava", scris de Mihail Sadoveanu. Personajul principal era fratele lui Ioan Voda cel Viteaz, numit Nicoara Potcoava, care incearca sa dobandeasca tronul fratelui sau ucis de turci de la nevolnicul voievod Petru Schiopul. Romanul il prezinta pe Nicoara ca pe un personaj semi-legendar, cu aureola eroica, un ultim reprezentat al unei epoci de aur a voievodatului moldav. Dincolo de glorificarea sadoveniana, Nicoara Potcoava, care se numea de fapt Ioan Nicoara si poreclit mai apoi de cazaci "Potcoava", erau un bastrard si un pretendent fara prea mari sorti de izbanda la tronul Moldovei, in baza unor drepturi relativ indoielnice. Cu toate acestea, personalitatea exceptionala a lui Ioan Nicoara, atitudinea sa eroica ca si forta sa neobisnuita l-au transformat in personaj de legenda. A fost adulat inca din timpul vietii de cazaci si iubit de moldoveni, sfarsind tragic, dupa ce a fost tradat de polonezi.

Ioan Nicoara, bastradul adoptat de cazaci Despre nastere si copilaria lui Ion Nicoara nu se stie mai nimic. Era un tanar cu o forta uriasa, care a reusit sa-i impresioneze pe temutii razboinici de stepa, care dadeau mari batai de cap turcilor si tatarilor.

Capabil sa indoaie fierul cu mainile goale

Se spune ca putea sa indoaie potcoavele cu mainile goale, facand din adolescenta astfel de demonstratii de forta. Totodata era un calaret fara pereche, adaptandu-se de minune vietii de aventurier a cazacilor. Era un pribeag si un mercenar, primind supranumele de "Potcoava" sau "Pidkova" cum ii spunea cazacii, asa cum arata si cronica lui Bielski, dar si Letopisetul Tarii Moldovei al lui Grigore Ureche, care spune ca a fost poreclit asa fiindca "au fost rumpand potcoavele". Alaturi de cazaci, a intreprins numeroase expeditii de jaf impotriva turcilor si tatarilor. Totodata, Hovhanes, protopopul armean din Camenita, ne informeaza ca , fiind considerat la Cracovia ", scria profesorul Tiberiu Cio... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro