Cine a fost "Nababul", cel mai bogat roman. Si-a donat salariul de primar si a vrut sa-si faca palat cu acoperis de aur

Cine a fost

Se spune ca Nababul, asa cum reiese si din colectia de documente a lui Filliti, investea doar in lucruri durabile, lucruri care sa aminteasca mereu de familia si renumele sau princiar. Grigore Cantacuzino a oferit nu mai putin de 8.000 de lei aur pentru acest tablou, echivalentul de astazi a aproape 90.000 de euro. Palatul a fost construit in perioada 1898-1900 si a costat nu mai putin de 700.000 de lei, adica cateva milioane de euro astazi. Nababul se juca cu cheile nenumaratelor sale case de fier in care nu tinea aur sau argint, ci vrafuri de acte si pergamente, documentele de veacuri ale familiei Cantacuzinilor", spunea despre acesta I. A fost acuzat ca nu a tratat cu responsabilitate miscarile taranesti, care in lipsa unor masuri rapide de aplanare a conflictelor, s-au raspandit si a dus la un adevarat dezastru cu pierderi de vieti omenesti si distrugeri masive. Despre rascoala, Grigore Cantacuzino spunea ca este "un vant puternic de dezorganizare si desfrau, care sufla peste tara intreaga, iar simtul de dezordine si anarhie a patruns adanc in mintea intunecata a populatiunii noastre rurale".

acum 45 luni (20 Nov 2016)

Unul dintre cei mai bogati romani ai tuturor timpurilor a trait in secolul al XIX-lea, in acel "Belle Epoque" european care "a molipsit" si Principatele Romane.

Era un personaj extrem de bogat, cuantumul averii sale fiind necunoscut in epoca, dar ghicit prin manifestarile excentrice ale lui Grigore Cantacuzino in plan financiar.

Este unul dintre oamenii care s-au implicat activ in cultura, administratia si economia romaneasca si a carui mostenire continua sa dainuie prin adevarate bijuterii arhitectonice, dar si prin sprijinirea unor artisti care au lasat opere nemuritoare. Povestea celui mai bogat roman este fascinanta si usor de cuprins prin prisma documentelor pastrate in Arhivele Nationale.

Milionarul cu o descendeta imperiala

Gheorghe Grigore Cantacuzino nu a fost un personaj imbogatit peste noapte care a ajuns printr-un joc de imprejurari o personalitate a Romaniei de la cumpana dintre secole. Din contra, "Nababul" se bucura de o descendenta nobila, imperiala. S-a nascut in 1832 la Bucuresti cu rangul de print. Provenea din vestita ramura princiara a Cantacuzinilor, cu descendenta directa din voievozi romani, dar si cu legaturi imperiale in lumea vechiului Bizant, prin neamul Cantacuzinilor.

Traia in vechiul Constantinopol, fiind nevoit in 1578 sa fuga in Tara Romaneasca pentru a scapa de represaliile otomane. De altfel, istoricul Nicolae Iorga spunea despre acest print ca era "cel din urma reprezentant al boierului mare de odinioara". Uriasa potenta financiara a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino era doar ghicita prin uriasele mosii detinute in Tara Romaneasca dar mai ales prin cheltuielile sale excentrice, care ar surclasa si astazi orice cheltuiala nebuneasca de milionar.

Se spune ca Nababul, asa cum reiese si din colectia de documente a lui Filliti, investea doar in lucruri durabile, lucruri care sa aminteasca mereu de familia si renumele sau princiar. O masura a averii sale incomensurabile este suma oferita pent... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro