Cine a fost Mos Ioan Roata, taranul deputat in divanul ad-hoc pe care l-a imbratisat Cuza

Cine a fost Mos Ioan Roata, taranul deputat in divanul ad-hoc pe care l-a imbratisat Cuza

Fiu al Mariutei si al lui Constantin, cel cunoscut de popor sub numele de Mos Ion Roata s-a nascut in toamna anului 1806 in catunul Gura Vaii din comuna Cimpuri. Intr-un discurs din Parlament la 1860, Mihail Kogalniceanu, fost deputat de Putna si de asemenea artizan al Unirii Principatelor Romane spunea despre Mos Ioan Roata: FOTO: Ioan Roata, alaturi de Alexandru Ioan Cuza "Voi cita pi Ioan Roata, deputatul pontas de la districtul Putna. Decorat de Carol I Ion Roata a fost decorat in 1878, de catre Mihail Kogalniceanu , ministru de Externe, cu Ordinul National "Steaua Romaniei", in grad de cavaler, impreuna cu brevetul insotitor semnat de Domnitorul Carol I, "ca o rasplata a contributiei pe care inteleptul taran din Campurile a avut-o la Infaptuirea Principatelor Unite''.

acum 78 luni (8 Apr 2015)

Fiu al Mariutei si al lui Constantin, cel cunoscut de popor sub numele de Mos Ion Roata s-a nascut in toamna anului 1806 in catunul Gura Vaii din comuna Cimpuri.

A avut parte de o copilarie grea, fiind nevoit sa trudeasca cu parintii sai pe mosia boierului Iordache Dascalescu, "cunoscand pe propria-i spinare apasarea si biciul ispravnicului, al boierului, al vataselului si al jandarmului".

Din casatoria sa cu Maria Roata, o femeie cu sase ani mai tanara ca el, au rezultat patru copii, respectiv doua fete si doi baieti.

FOTO: Urmasii lui Mos Ion Roata, in fata casei lui, in 1920

Ioan Roata avea 51 de ani cand a fost ales deputat in divanul ad-hoc care avea sa se pronunte ulterior asupra Unirii Moldovei cu Muntenia. Un numar de 15 deputati clacasi, in frunte cu Ioan Roata, au intocmit si supus Adunarii ad - hoc, la 26 octombrie 1857, o jalba in care erau aratate suferintele si dorintele clacasilor moldoveni, care a fost respinsa in urma discutiilor din ziua de 19 decembrie 1857. Ioan Roata s-a numarat printre sprijinitorii amendamentului lui Costache Negri, relativ la improprietarirea taranilor prin acordarea unei indemnizatii stapanilor de mosii", se arata in documentele Muzeului Vrancea.

"Spunea omului verde in ochi"

"Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad - hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt mai toti taranii romani de pretutindeni.Numai atata, ca mos Ion Roata, dupa cate vazuse si dupa cate patise el in viata sa, nu prea punea temeiu pe vorbele boieresti si avea gadilici la limba, adica spunea omului verde in ochi, fie cine-a fi, cand il scormolea ceva la inima.

FOTO: Divanul ad-hoc

Din documentele istorice se retine ca Adunarea ad-hoc a Moldovei si-a deschis lu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro