Cine a fost Gheorghe Doja. Secui "romanizat" de comunisti, un "talhar cunoscut in intregul regat"

Cine a fost Gheorghe Doja. Secui

In perioada comunista a fost si adoptat din punct de vedere national, fiind romanizat si transformat in Gheorghe Doja, asa cum de altfel a devenit cunoscut generatiilor intregi de scolari. Povestea acestui secui care s-a ridicat impotriva nobilimii maghiare a fost redescoperit de istoriografie abia in secolul al XIX lea si prezentat in diferite culori, de la talhar la erou si de la reprezentat al claselor oprimate pana la cruciat si luptator antiotoman. Gheorghe era, de fapt, Gyorgy din secuime Desi a fost prezentat in manualele scolare din perioada comunista, si nu numai, sub numele romanizat de Gheorghe Doja, Dozsa Gyorgy este de fapt un secui. Se spune ca el conducea in lupta cete calare de haiduci secui, sarbi si croati, alaturi de care facea minuni de vitejie. De altfel aceste fapte de arme ale lui Doja l-au facut pe arhiepiscopul primat al Ungariei, Toma Bakosz sa-l numeasca la 24 aprilie 1514, la comanda oastei cruciate concentrata in tabara de la Rakos de langa Buda. De altfel in acel moment au facut si greseala de a-i demobiliza si de a-i trimite acasa, tocmai pentru a evita formarea unui focar de revolta.

acum 78 luni (6 Jun 2017)

In perioada comunista a fost si adoptat din punct de vedere national, fiind romanizat si transformat in Gheorghe Doja, asa cum de altfel a devenit cunoscut generatiilor intregi de scolari.

Povestea acestui secui care s-a ridicat impotriva nobilimii maghiare a fost redescoperit de istoriografie abia in secolul al XIX lea si prezentat in diferite culori, de la talhar la erou si de la reprezentat al claselor oprimate pana la cruciat si luptator antiotoman. De altfel, Dozsa Gyorgy sau Gheorghe Doja, cum si l-au asumat romanii, a ramas cunoscut mai ales prin moartea sa ingrozitoare orchestrata de nobilimea maghiara. Povestea lui reala este insa uluitoare, cu momente ce tin mai mult de gestele cavaleresti, povestea unui razboinic care a devenit o adevarata legenda in Transilvania. Gheorghe era, de fapt, Gyorgy din secuime Desi a fost prezentat in manualele scolare din perioada comunista, si nu numai, sub numele romanizat de Gheorghe Doja, Dozsa Gyorgy este de fapt un secui. Desi de multe ori a fost popularizata ideea ca Doja era taran sau in orice caz de conditie modesta, istoria ne arata insa, ca secuiul era de fapt un exponent al nobilimii. Doja a copilarit la Dalnic si Ghindari bucurandu-se de privilegiile statutului sau si ca orice copil de nobil a invatat meseria armelor. De altfel dovedea un real talent in acest domeniu militar, dupa cum se va vedea mai tarziu. Mai precis a participat la revolta secuilor din 1506, cand avea in jur de 30 de ani. Aceasta revolta s-a declansat in contextul in care dupa rascoala de la Bobalna din 1437 dar si dupa sporirea pericolului otoman, marii nobili maghiari au restrans privilegiile nobilimii mijlocii si mici din Transilvania dar au inasprit si fiscalitatea.

De multe ori erau inregistrate colectari abuzive de taxe dar si o sporire a birurilor la care erau supusi nu doar taranii dar si mica nobilime. Tocmai de aceea, secuiul Dozsa Gyorgy a ajuns sa fie numit de autoritatile maghiare drept "talhar cunoscut in i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro