Cine a fost eroina din nuc, fata care si-a dat viata la doar 12 ani pentru Romania. "Vreau sa fac si eu ceva pentru tara mea"

Cine a fost eroina din nuc, fata care si-a dat viata la doar 12 ani pentru Romania.

Cel mai mare osuar din tara si din Europa, ridicat dupa Primul Razboi Mondial in memoria miilor de eroi care s-au jertfit pentru tara, se afla in orasul Marasesti, acolo unde s-a dat cea mai grea, mai indelungata si mai eroica batalie in vara anului 1917 Mausoleul adaposteste 5.073 de soldati si ofiteri in 154 de cripte individuale si 9 cripte comune de pe 18 culoare.

acum 32 luni (5 Jun 2018)

Cel mai mare osuar din tara si din Europa, ridicat dupa Primul Razboi Mondial in memoria miilor de eroi care s-au jertfit pentru tara, se afla in orasul Marasesti, acolo unde s-a dat cea mai grea, mai indelungata si mai eroica batalie in vara anului 1917

Mausoleul adaposteste 5.073 de soldati si ofiteri in 154 de cripte individuale si 9 cripte comune de pe 18 culoare.

In acest mausoleu se afla si osemintele singurului copil, o fetita de numai 12 ani, cazuta eroic in luptele de la Marasesti, Maria Zaharia, cunoscuta ca Mariuca, care dintr-un copac a transmis cea mai cumplita dintre zilele acelei confruntari care a ramas de pomina in istoria poporului roman.

Nascuta la Padureni, in anul 1905, Mariuca avea doar 12 ani in anul de gratie 1917: Fetita locuia cu bunicul sau in satul Haret, aproape de locul confruntarilor militare.

Dintr-un nuc, soldatul transmitea telefonic toate coordonatele de atac ale artileristilor, o misiune extrem de importanta, care a dus la fortarea trupelor inamice de a bate in retragere. In acea livada, Mariuca s-a imprietenit cu soldatii romani si chiar le-a deprins din tainele muncii lor, fiind captivata de miscarile de trupe pe care le observa cu ajutorul binoclului oferit de soldati.

In ziua de 5 august, cu 24 de ore inaintea marii victorii a armatei romane, in urma bombardamentelor germane, observatorul din livada bunicului Mariucai a fost ucis, iar fetita, cu un curaj nebun, i-a luat loc in nuc si a transmis telefonic mai departe ceea ce zarea pe campul de lupta. Doborata de o explozie

"Vreau sa fac si eu ceva pentru tara mea", le-a spus fetita comandantilor armatei romane, uluiti de faptul ca un copil face munca unui soldat.

"Era o copila si nu si-a dat seama prea bine ce se intampla, dar a fost un gest cu o anumita doza de curaj in momentul in care fetita a luat loc soldatului secerat de nemti, ea sf... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro