Cine a fost, de fapt, Mita Biciclista. Istoricul Neagu Djuvara: "Hai sa-i spunem o curva de mare lux"

Cine a fost, de fapt, Mita Biciclista. Istoricul Neagu Djuvara:

Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple si elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov stransi pe picior, cu bluza corai din care fluturau maneci inflorate, cu ghete inalte si cu o cascheta de matase alba, infasurata in voal alb, din care rasareau incrucisate doua ace mari a la Madame Butterfly", scrie despre Mita Biciclista Alexandru Predescu in cartea "Vremuri vechi bucurestene".

acum 52 luni (21 Jan 2016)

Mita Biciclista este porecla unei frumoase demimondene din perioada interbelica care a trecut testul timpului si pe seama careia se mai fac si astazi glume deochiate. Se spune ca ar fi beneficiat de o educatie alesa, la pension.

Legenda spune ca pe Maria Mihaescu ar fi cerut-o de nevasta chiar regele Manuel al Portugaliei. Maria Mihaescu a facut avere la Bucuresti si dupa toate povestile care au supravietuit timpului se pare ca si-ar fi castigat banii practicand cea mai veche meserie din lume. Mita Biciclista nu era insa o prostituata oarecare, ci una de lux. Celebra femeie a fost amintita de istoricul Neagu Djuvara in cartea "Un secol cu Neagu Djuvara". "Era o demimondena, ma rog, hai sa-i spunem in mod vulgar, o curva de mare lux. Se spune ca regele ar fi avut o legatura cu frumoasa Maria si ca el ar fi fost cel care i-ar fi daruit casa care astazi ii poarta numele. Cladirea valora la vremea respectiva o suma uriasa, peste 4 milioane de lei. De pe urma legaturii cu regele Ferdinand, Mariei Mihaescu i s-a tras porecla de Mita Cotroceanca. Pe langa faptul ca detinea un imobil luxos in Capitala, ducea o viata de lux. Mita Cotroceanca se rasfata la cele mai scumpe saloane de pe Calea Victoriei si lua masa numai la Athenee Palace. Isi intretinea silueta cu bicicleta Curtezana a fost prima femeie din Bucuresti care a mers cu bicicleta. Obisnuia sa strabata Calea Victoriei pe bicicleta, spre uimirea trecatorilor care nu erau obisnuiti cu astfel de aparitii feminine. Asa a remarcat-o ziaristul George Ranetti care i-a dat porecla de Mita Biciclista.

"Cand aparea pe Calea Victoriei, aristocratii de la Capsa, burghezii de la Otetelesanu si boemii de la Kubler abandonau politica si svartul ca sa admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple si elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov stransi pe picior, cu bluza corai din care fluturau maneci inflorate, cu ghete inalte si cu o cascheta de matase alba, in... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro