Cine a fost, de fapt, Baba Novac, cel care stia toate secretele lui Mihai Viteazul: "Izbanda este intotdeauna cu cei viteji"

Cine a fost, de fapt, Baba Novac, cel care stia toate secretele lui Mihai Viteazul:

Un soldat valoros Cronicarul italian Ciro Spontoni, care a fost prezent la Miraslau, nu numai ca il atesta pe campul de lupta, dar descrie pe larg actiunea lui Novac: "Baba Novac, ranit, cu barba si parul capului arse, cu fata innegrita de pulberea sangeroasa a bataliei (...) isi facuse cumsecade datoria lui in ziua luptei si implinise, totodata, si slujba unui capitan prevazator si a unui soldat valoros". De fapt, tot a durat aproape doua zile, caci, la 5 februarie, pe la orele 10, viteazul capitan si tovarasul sau de supliciu (un preot) au fost trasi in teapa in afara cetatii, langa drumul Feleacului, si trupurile lor lasate prada corbilor", spune Marin George in "Magazin istoric".

acum 90 luni (26 Mar 2016)

Datorita calitatilor sale, Baba Novac a ajuns, in aceste imprejurari, unul din cei mai puternici comandanti de haiduci, avand in subordine mii de oameni organizati militareste, in cete si detasamente, cu care a eliberat zone intinse. Impreuna cu 8000 de haiduci el s-a pus la dispozitia voievodului, ramanand pana la sfarsitul vietii sale alaturi de el. Incursiune in pasalacurile turcesti

"In primavara anului 1596, Mihai i-a poruncit sa execute o incursiune de mare anvergura in pasalacurile turcesti din Bulgaria. Atat documentele istorice, cat si baladele au retinut rezultatele acestei actiuni, in cursul careia Baba Novac a ajuns pana la poalele Balcanilor", spune Marin George intr-un articol despre Baba Novac aparut in "Magazin istoric" (1975).

La intoarcere din aceasta misiune, Baba Novac s-a bucurat de mare pretuire din partea lui Mihai Viteazul, care a facut din el unul din cei mai apropiati sfetnici. Victoria de la Selimbar

In stralucita victorie de la Selimbar, cand Transilvania a intrat sub autoritatea sa, rolul lui Baba Novac a fost aproape hotarator. La un moment dat, trupele inamice au reusit, printr-un contraatac viguros, sa stavileasca ofensiva lui Mihai, a carui situatie devenise extrem de critica.

La 1 noiembrie 1599, triumfator, domnul roman a intrat in Alba Iulia, intampinat cu entuziasm de iobagii romani si de o delegatie a orasenilor, in frunte cu episcopul, care i-a inmanat cheia orasului, instalandu-l in palatul principilor. La curtea sa din Alba Iulia s-au perindat o multime de emisari care au incercat sa-l convinga sa cedeze Transilvania imparatului. Semnalul razvratirii a fost dat la 1 septembrie 1600, cand nobilimea a refuzat sa participe la Dieta convocata de Mihai la Sebesul Sasesc. Un soldat valoros

Cronicarul italian Ciro Spontoni, care a fost prezent la Miraslau, nu numai ca il atesta pe campul de lupta, dar descrie pe larg actiunea lui Novac:

"Baba Novac, ranit, cu barba ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro