Cine a fost comandantul care a condus campania aeriana pe frontul de la Marasesti din Primul Razboi Mondial. "Au doborat 11 avioane inamice"

Cine a fost comandantul care a condus campania aeriana pe frontul de la Marasesti din Primul Razboi Mondial.

Calitatile exceptionale ale comandantului de grup angajat in campania aeriana din vara de foc a anului 1917 au fost reliefate foarte bine de seful statului major al Armatei I, colonelul Samsonovici si intarite de comandantul Armatei I Romane, generalul Eremia Grigorescu: "Sanatos si foarte rezistent, inteligent, intreprinzator, dotat cu un deosebit spirit de organizare, poseda frumoase aptitudini militare. Aceasta dispunea de o flota importanta de avioane pentru acele vremuri Dupa o activitate laborioasa, la 1 aprilie 1920, in apropierea varstei de 37 ani, Andrei Popovici a fost inaintat la gradul de locotenent colonel si promovat in functia de director al Directiunii Aeronauticii din Ministerul de Razboi.

acum 10 luni (13 Jun 2018)

Generalul aviator Andrei Popovici a fost comandantul aviatiei militare, in Primul Razboi Mondial, pe frontul de la Marasesti, si a gestionat extrem de bine situatia grea in care se afla armata romana.

Aviatorul s-a nascut pe 14 august 1883, in comuna Golesti, judetul Vrancea, intr-un vagon de tren de marfa, conform informatiilor adunate de istorici.

Inca de mic a fost atras de cariera militara. A candidat la Scoala Fiilor de Militari de la Iasi si datorita vointei extraordinare, dar si contributiei unor dascali de exceptie, printre care istoricul A.D.Xenopol, ori criticul Garabet Ibraileanu, elevul Andrei Popovi avea sa se remarce prin rezultate de exceptie. Acest lucru i-a permis sa fie admis de drept la scoala militara in anul 1902, viitorul aviator optand, asa cum era de asteptat, pentru o scoala de elita, Scoala de Infanterie si Cavalerie de la Bucuresti.

"S-a adaptat foarte bine la rigorile vietii de cavalerist, absolvind aceasta institutie de invatamant la 1 iulie 1904, cu gradul de sublocotenent, fiind repartizat la Regimentul 2 Rosiori din Birlad.

A fost printre primii piloti brevetati ai Romaniei, dupa ce a fost trimis pentru specializare si instruire in scolile militare de aviatie de renume din Occident, unde avea sa-si desavarseasca pregatirea de zbor. Corpul Roman de Aviatie avea in dotare primele avioane cumparate din Franta, bilantul scolilor de pilotaj inregistrand 37 de piloti si 25 de observatori aerieni de artilerie brevetati. In aceste conditii, va participa la actiunile militare la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial la comanda unui escadron din Regimentul 4 Calarasi Sosirea in tara a misiunii militare franceze, comandata de generalul Berthelot si ulterior a unei misiuni aeronautice comandata de colonelul Malherbre, in luna decembrie 1916, formata din 35 de ofiteri, 11 adjutanti, 38 de segenti, 28 caporali si 165 soldati a condus la reorgani... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro