Cine a fost Caravaggio. Povestea marelui pictor acuzat de crima, mort in conditii misterioase la numai 39 de ani

Cine a fost Caravaggio. Povestea marelui pictor acuzat de crima, mort in conditii misterioase la numai 39 de ani

In copilarie si in perioada studentiei, s-a pregatit la Milano sub aripa aceluiasi profesor care l-a ghidat si pe marele pictor Titian si care i-a "facut cunostinta" cu operele lui Leonardo da Vinci si Lambert Lombard. Si-a perfectionat arta in cartierele cele mai degradate ale orasului papal, unde timp de ani de zile a pictat prostituate si cersetori: o umanitate suferinda care mai taziu avea sa se regaseasca sub chipurile Fecioarelor si ale sfintilor, pe panzele comandate de aristocrati si de papi.

acum 33 luni (9 Jun 2017)

Michelangelo Merisi (1571-1610), cunoscut mai mult sub numele de Caravaggio, dupa numele orasului in care s-a nascut, a fost un maestru al penelului, considerat precursorul stilului baroc.

In copilarie si in perioada studentiei, s-a pregatit la Milano sub aripa aceluiasi profesor care l-a ghidat si pe marele pictor Titian si care i-a "facut cunostinta" cu operele lui Leonardo da Vinci si Lambert Lombard. A ajuns in orasul italian infometat si sarman, si a inceput sa lucreze pentru Giuseppe Cesari, pictorul preferat al Papei. Orasul se afla in plina expansiune, fiind construite numeroase biserici si palate, astfel ca lui Caravaggio nu i-a fost greu sa isi gaseasca de lucru, decorand cu penelul sau zidurile interioare ale lacasului de cult.

Si-a perfectionat arta in cartierele cele mai degradate ale orasului papal, unde timp de ani de zile a pictat prostituate si cersetori: o umanitate suferinda care mai taziu avea sa se regaseasca sub chipurile Fecioarelor si ale sfintilor, pe panzele comandate de aristocrati si de papi.

Artistul avut parte de o viata tumultoasa, fiind renumit pentru implicarea lui in tot felul de violente si scandaluri, pentru care i s-au intocmit mai multe dosare la politie si chiar a ajuns in arest. Nici cunostintele influente pe care le avea si nici notorietatea de care se bucurat nu l-au scapat din delicata situatie in care ajunsese a fost nevoit sa paraseasca Roma. Proscris, el s-a vazut nevoit sa paraseasca Roma si sa se refugieze in Napoli, unde, departe de jurisdictia autoritatilor romane si protejat de nobila familie Colonna, a devenit farte celebru intr-un timp scurt. In incercarea de a se ascunde de oamenii legii, a calatorit prin Milano, Siracuza, Sicilia, Palermo, Malta si Messina, onorand, peste tot, comenzile pe care le primea, dovedind o conditie artistica excelenta. S-a intors la Napoli pentru a locui cu familia Colonna si cerut iertare Papei, pentru ca i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro