Cinci secole de la ridicarea bisericii Sf. Nicolae din Zarnesti. Lacasul de cult a fost ctitorit de Neagoe Basarab

Cinci secole de la ridicarea bisericii Sf. Nicolae din Zarnesti. Lacasul de cult a fost ctitorit de Neagoe Basarab

Din motive neelucidate pana in prezent, in pisanie este trecut alt nume: "Ziditu-s-au aceasta Sfanta Biserica a Zarnestenilor de Domnul Voivod al Tarei Romanesti: Ioan Vasile si Voivodeasa Ecaterina cu coconii lor: Constantin, Maria, Nicolae, George, Joita, Petre, Petre, Dimitrie, cu tot neamul lor. In relatarile transmise pe cale orala, batranii satului spuneau ca, in urma bataliei de la 1690, de la Zarnesti, tatarii au incendiat satul, iar aici n-a mai ramas in picioare dupa acel foc parjolitor decat biserica cea noua, ale caror ziduri din caramida si piatra au ramas la locul lor.

acum 57 luni (3 Jan 2016)

Din motive neelucidate pana in prezent, in pisanie este trecut alt nume: "Ziditu-s-au aceasta Sfanta Biserica a Zarnestenilor de Domnul Voivod al Tarei Romanesti: Ioan Vasile si Voivodeasa Ecaterina cu coconii lor: Constantin, Maria, Nicolae, George, Joita, Petre, Petre, Dimitrie, cu tot neamul lor. A se stii ca am dat noi aceste numite Sfintei Biserici Zernescilor, ca sa fie de pomenirea noastra si a copiilor nostri si mai ales a nu se atinge de dansele partea politiei, caci noi am dat a avea preotii datorie a ne pomeni dupa cum e legea noastra, la anul 1515 spre vesnica pomenire.

Marele istoric Nicolae Iorga credea ca biserica, pe locul pe care s-a construit la 1515 si mai apoi s-a reparat la 1810, vine din timpuri vechi, de la un domn roman. In relatarile transmise pe cale orala, batranii satului spuneau ca, in urma bataliei de la 1690, de la Zarnesti, tatarii au incendiat satul, iar aici n-a mai ramas in picioare dupa acel foc parjolitor decat biserica cea noua, ale caror ziduri din caramida si piatra au ramas la locul lor.

Se crede ca, la inaltarea acestui lacas de cult ar fi fost intinsa o mana de ajutor, tot din partea unui voievod al Tarii Romanesti, respectiv inaintasul lui Constantin Brancoveanu, Serban Cantacuzino.

La anul 1580 biserica e inzestrata cu alte mosii provenite de la credinciosii ortodocsi. Tot de atunci dateaza catapeteasma si turnul mare al clopotnitei de sectiune patrata, cu ziduri foarte groase, anexat pe partile din spatele pronaosului.

Pe frontonul principal a fost montata o placa comemorativa cu urmatoarea inscriptie: "Cu ajutorul lui Dumnezeu, innoitu-s-au de al doilea aceasta sfanta biserica a Zarnestilor la anul 1810, in zilele prea inaltului imparat Frantiscus cel dintai, cu silinta si cheltuiala ctitorilor mai jos aratati: protopop Bratu Baiul, Neacsa, erei Stan Craciun, erei Ioan...".

Paraclisul, ca si toata bis... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro