Cinci raspunsuri pentru criticii lui Iohannis. De ce a numit-o presedintele pe Viorica Dancila

Cinci raspunsuri pentru criticii lui Iohannis. De ce a numit-o presedintele pe Viorica Dancila

Acum, Liviu Dragnea, care intre timp a pornit o lupta fara intoarcere cu institutiile de forta si intreg sistemul judiciar, inventand, printre altele, sintagma de "stat paralel", nu-si mai putea permite un premier doar maleabil, ci avea nevoie de unul obedient ca sa controleze cu adevarat Guvernul si ca sa-si salveze libertatea. In situatia in care presedintele ar fi refuzat-o pe Viorica Dancila si ar fi primit-o de la PSD pe Carmen Dan, Klaus Iohannis ar fi fost nevoit sa se transforme in presedinte-jucator, adica ceea ce n-a fost si nu poate fi. Iohannis n-ar mai fi putut cere a treia varianta de premier de la PSD si ar fi trebuit sa desemneze el un premier, ipoteza care ar fi declansat doua scenarii: sa stranga o alta majoritate parlamentara sau sa forteze alegerile anticipate.

acum 76 luni (19 Jan 2018)

De ce s-a grabit presedintele sa o desemneze pe Viorica Dancila premier? De ce nu a cerut o noua propunere de la PSD, exact ca in cazul Sevil Shhaideh? Dupa alegerile din decembrie 2016, Liviu Dragnea a incercat o propunere obedienta (Sevil Shahideh), dar, pana la urma, s-a multumit sa numeasca in fruntea Guvernului doar o persoana maleabila (Sorin Grindeanu). Prima categorie este extrem de restransa: Sevil Shahideh, Carmen Dan si Viorica Dancila, legate profesional si emotional de liderul PSD. Fara Dragnea, cele trei ar fi ramas la statutul de mici functionare de Videle sau Constanta. In schimb, Sorin Grindeanu si Mihai Tudose, umili de felul lor, erau legati in primul rand de partid, nu de Dragnea.

Acum, Liviu Dragnea, care intre timp a pornit o lupta fara intoarcere cu institutiile de forta si intreg sistemul judiciar, inventand, printre altele, sintagma de "stat paralel", nu-si mai putea permite un premier doar maleabil, ci avea nevoie de unul obedient ca sa controleze cu adevarat Guvernul si ca sa-si salveze libertatea. Daca rata si aceasta sansa, Dragnea ar fi pierdut absolut tot: guvernare, partid, putere. Asa ca avea de ales intre doua variante: Carmen Dan si Viorica Dancila.

Intr-adevar, Iohannis o putea refuza pe Viorica Dancila, dar ce-ar fi primit in schimb? Liviu Dragnea nu mai era dispus sa incerce si pentru a treia oara un premier care s-ar fi rasculat.

In situatia in care presedintele ar fi refuzat-o pe Viorica Dancila si ar fi primit-o de la PSD pe Carmen Dan, Klaus Iohannis ar fi fost nevoit sa se transforme in presedinte-jucator, adica ceea ce n-a fost si nu poate fi. Iohannis n-ar mai fi putut cere a treia varianta de premier de la PSD si ar fi trebuit sa desemneze el un premier, ipoteza care ar fi declansat doua scenarii: sa stranga o alta majoritate parlamentara sau sa forteze alegerile anticipate. De ce nu poate fi inchegata o alta majoritate? Ce guvernare poate asigura o echipa formata din: Ludovic Orban, Tra... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro