Cinci lucruri putin stiute despre regele Carol I. De ce le dadea suveranul doar un deget supusilor care-i intindeau mana

Cinci lucruri putin stiute despre regele Carol I. De ce le dadea suveranul doar un deget supusilor care-i intindeau mana

Biografia regelui Carol I (1839-1914), suveranul cu cea mai lunga domnie din istoria statelor romanesti (48 de ani) are numeroase elemente inedite, unele consemnate de mersul istorie, altele de contemporanii sai. Duca noteaza ca suveranul "vorbea scandat, cu o greutate vadita de elocutiune, cu accent strain in frantuzeste, un amestec de accent german si englez in romaneste, cu un accent atat de pronuntat, incat adesea nici nu-l puteai pricepe si totusi stia foarte bine si limba franceza si cea romana.

acum 96 luni (7 Apr 2016)

Biografia regelui Carol I (1839-1914), suveranul cu cea mai lunga domnie din istoria statelor romanesti (48 de ani) are numeroase elemente inedite, unele consemnate de mersul istorie, altele de contemporanii sai. Pentru a nu fi arestat, tanarul viitor monarh (Carol avea doar 27 de ani) a calatorit spre Romania incognito. Acesta s-a deghizat si a imprumutat numele de Karl Hettingen, un negustor cu interese comerciale in tara noastra. De aici a plecat cu trasura spre Bucuresti, insotit de Bratianu, trecand prin orasele Horezu, Ramnicu-Valcea, Curtea de Arges, Campulung si Targoviste, traseu numit ulterior "Drumul lui Carol". Pe 10 mai a intrat in Bucuresti, unde este intampinat de o multime entuziasta sa cunoasca noul conducator.

Regele Carol I saluta doar cu un deget - O forma de exprimare a distantei fata de ceilalti era salutul regal, pe care suveranul il facea intotdeauna doar cu un deget. Duca se mentioneaza ca "Regele Carol I tinea pe toata lumea la distanta si niciodata, pentru nimic, nu s-ar fi coborat de pe inaltimile pe care soarta il asezase. De altminteri acest deget (aratatorul de la mana dreapta) juca un rol insemnat in exprimarea intregii sale personalitati. Cu acest deget, si numai cu el, accentua frazele sau isi completa gandirea, incolo avea o sobrietate absoluta de gesturi. Iar cand statea linistit, acest deget incovoiat ramanea atarnat de nasturele tunicii sale, neconfundat nici in aceasta atitudine de rezerva, cu restul mainii inexistente".

Stia patru limbi - Carol I stia germana, franceza si engleza, iar limba romana a invatat-o in doar un an de zile. Duca noteaza ca suveranul "vorbea scandat, cu o greutate vadita de elocutiune, cu accent strain in frantuzeste, un amestec de accent german si englez in romaneste, cu un accent atat de pronuntat, incat adesea nici nu-l puteai pricepe si totusi stia foarte bine si limba franceza si cea romana.

Era rece, calculat, meticulos... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro