Cinci lucruri pe care nu le stiai despre Mircea Cartarescu: "Sigur, la un pahar de bere, oricine are sanse la Nobel, chiar si Nicolae Breban"
Acesti oameni scriu ca sa fie iubiti, chiar cand scriu lucruri detestabile, chiar cand scriu lucruri cinice sau sadice, totusi ei, in secret, vor sa fie iubiti de oameni, vor sa gaseasca, prin acest obiect pe care-l pun intre ei insisi si cititori, niste semeni, niste oameni cu o minte care rezoneaza intr-un anumit fel cu a lor (...) Eu nu scriu si cred ca niciun scriitor nu scrie ca sa publice carti, scrii ca sa traiesti intr-o carte, ca sa traiesti o experienta si ca sa intelegi ceva din lume". Ma simt sfios si stingher si fata de mine ca, prin forta lucrurilor, autor care a publicat carti, care a fost premiat, autor care participa la astfel de intalniri, care pariticipa la joc, la show.
Mircea Cartarescu a purtat o discutie extrem de interesanta si sincera cu publicul prezent, la finalul saptamanii trecute, in Sala Auditorium Maximum a UBB, cu ocazia lansarii cartii "Solenoid". Va spun acest secret tinut cu multa gelozie de cei mai multi scriitori si artisti. Acesti oameni scriu ca sa fie iubiti, chiar cand scriu lucruri detestabile, chiar cand scriu lucruri cinice sau sadice, totusi ei, in secret, vor sa fie iubiti de oameni, vor sa gaseasca, prin acest obiect pe care-l pun intre ei insisi si cititori, niste semeni, niste oameni cu o minte care rezoneaza intr-un anumit fel cu a lor (...) Eu nu scriu si cred ca niciun scriitor nu scrie ca sa publice carti, scrii ca sa traiesti intr-o carte, ca sa traiesti o experienta si ca sa intelegi ceva din lume". De ce are oroare de scriitori? "Am un fel de oroare sacra fata de colegii mei, fata de scriitori. De obicei ii evit, am foarte putini prieteni care sunt scriitori, slava Domnului, cei mai muti sunt in aceasta sala. Ma simt sfios si stingher si fata de mine ca, prin forta lucrurilor, autor care a publicat carti, care a fost premiat, autor care participa la astfel de intalniri, care pariticipa la joc, la show. Ma detest din acest punct de vedere, chiar daca situatia in care ma aflu acum imi arata ipocrizia. Intodeauna mi s-a parut ca un artist adevarat este cel care scrie in afara oricarei receptari, in afara oricarui reflector, in afara ideii de faima, de celebritate, in afara fabricii de literatura. Acesta este motivul pentru care am o admiratie formidabila fata de Franz Kafka, unul dintre putinii autori care au raspuns acestei cerinte. Eu cred ca fara o cultura stiintifica serioasa si nu numai stiintifica, dar si filosofica, teologica, fara o cultura generala in sensul inalt al termenului, nu se poate scrie nici literatura. Marile carti ce mi-au influentat mie viata si scrisul sunt trei carti care nu sunt de literatura. Dupa aceea, i-am citit si pe marii scriitori, care m-au influentat la randul lor,... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro