Cinci efecte ale consumului de usturoi: cat bine ne face, de fapt, faimoasa leguma-condiment

Cinci efecte ale consumului de usturoi: cat bine ne face, de fapt, faimoasa leguma-condiment

Dincolo de utilizarea lui in bucatarie, pentru gustul special pe care il da bucatelor, si de folosirea lui in practicile ritualice, usturoiul este cotat, din vechi timpuri, si cu efecte benefice ale asupra sanatatii. Internistul spune ca se mai vorbeste, in mediul medical, si despre efecte in prevenirea cardiopatiei ischemice, dar si despre efectul de reducere a gradului de coagulare a sangelui, ce are drept consecinta tot prevenirea sau intarzierea instalarii cardiopatiei ischemice.

acum 90 luni (10 Dec 2015)

Dincolo de utilizarea lui in bucatarie, pentru gustul special pe care il da bucatelor, si de folosirea lui in practicile ritualice, usturoiul este cotat, din vechi timpuri, si cu efecte benefice ale asupra sanatatii. Cu totii am aflat, de la bunici, ca, alaturi de ceapa, usturoiul alunga raceala, ba chiar substantele continute de aromata leguma ar amorti parazitii intestinali si ar favoriza, astfel, eliminarea lor. Nu in ultimul rand, se spune ca usturoiul "curata sangele" si ca, prin urmare, ar fi bun si pentru inima.

Efecte care nu au fost, de fapt, dovedite:

1) Usturoiul trateaza raceala, actionand un "antibiotic natural" si reusind, datorita unor substante din compozitie, sa degajeze sinusurile.

2) Usturoiul va ajuta sa scapati de parazitii intestinali, prezenti mai cu seama la copii.

"Este un intreg folclor"

Medicul internist Marius Calinici spune ca doar o parte dintre aceste efecte benefice pot fi confirmate - intr-o oarecare masura - din punct de vedere stiintific. Oricum, din punctul de vedere al incadrarii in grupe alimentare, usturoiul intra mai mult in categoria condimentelor si mai putin in cea a alimentelor", spune el.

De la aceste cantitati mici consumate deriva, partial, si impactul - chiar daca in principal benefic - asupra organismului. Medicul admite ca "anumiti compusi fitochimici pe baza de sulf continuti de usturoi pot scadea nivelul colesterolului, fapt variabil, insa, de la o persoana la alta".

Internistul spune ca se mai vorbeste, in mediul medical, si despre efecte in prevenirea cardiopatiei ischemice, dar si despre efectul de reducere a gradului de coagulare a sangelui, ce are drept consecinta tot prevenirea sau intarzierea instalarii cardiopatiei ischemice. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro