"Cimitir de epave", vechi de 2.500 de ani, descoperit in Marea Neagra

Conform site-ului iflscience.com, cercetatorii Centrului de Arheologie Maritima al Universitatii din Southampton efectueaza o serie de studii de arheologie maritima in zona Marii Negre. Oamenii de stiinta britanici au folosit vehicule operate de la distanta (ROV) cu camere 3D de inalta rezolutie, precum si camere de inalta definitie, scaner cu laser, lampi si echipament geofizic pentru a cerceta fundul marii.

acum 32 luni (21 Sep 2017)

Conform site-ului iflscience.com, cercetatorii Centrului de Arheologie Maritima al Universitatii din Southampton efectueaza o serie de studii de arheologie maritima in zona Marii Negre. Descoperirea "cimitirului de epave" a fost intamplatoare, iar din motive lesne de inteles, oamenii de stiinta prefera sa tina ascunsa locatia exacta a epavelor.

Fiecare nava, plecand de la cea mai veche si pana la cea mai recenta, ofera o viziune asupra traseelor si traditiilor maritime. De aceea, cercetatorii numesc descoperirea "de neegalat", locatiile navelor dezvaluind modele vechi de comert, razboi si comunicare, precum si date tehnice despre construirea corabiilor sau vaselor.

Oamenii de stiinta britanici au folosit vehicule operate de la distanta (ROV) cu camere 3D de inalta rezolutie, precum si camere de inalta definitie, scaner cu laser, lampi si echipament geofizic pentru a cerceta fundul marii. La aproximativ 150 de metri, Marea Neagra este anoxica, adica organismele nu pot supravietui, pentru ca nu exista lumina sau oxigen, ceea ce a dus la conservarea foarte buna a epavelor.

Epave descoperite in Marea Neagra sursa foto: IFL Science

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro