Cifre de necrezut despre infectiile nosocomiale: la Iasi, incidenta este sub 1%. "Inca discutam despre subraportare"

Cifre de necrezut despre infectiile nosocomiale: la Iasi, incidenta este sub 1%.

In Iasi, cele mai multe cazuri de imbolnaviri instraspitalicesti au fost raportate anul trecut de Spitalul "Sfantul Spiridon", Spitalul "Dr. C.I Parhon" si Spitalul de Neurochirurgie. Cel mai mare spital din judet si din Moldova a raportat peste 1.000 de cazuri la peste 47.000 de pacienti externati, Spitalul Parhon a identificat peste 100 de pacienti cu infectii nosocomiale la aproape 8.000 externati, iar Neurochirurgia a raportat aproape 140 de cazuri la peste 11.000 de pacienti externati.

acum 48 luni (26 Jan 2017)

Conform datelor finale care privesc infectiile nosocomiale identificate in unitatile medicale, in 2016, din peste 237.000 de pacienti externati, in cazul a peste 2.300 au fost confirmate infectii intraspitalicesti. Raportarea de infectii nosocomiale nu inseamna ca te pune cineva la colt, de aceea nu este de inteles atitudinea celor care nu transmit datele reale. Noi, in spital, primim aproape zilnic prin transfer pacienti cu infectii nosocomiale, in conditiile in care normal ar fi sa se trateze in spitalul in care s-a identificat cazul, sa nu amestecam flora din toate spitalele", a aratat dr.

Unitatile medicale cu cele mai putine cazuri de infectii nosocomiale raportate in 2016 catre DSP Iasi au trecut in ultimele 12 luni prin situatii critice - cum ar fi lipsa de manageri, specialisti si aparatura medicala. Spitalul Orasenesc Harlau - unde au fost schimbati doi manageri anul trecut, fiecare dandu-si demisia - a raportat doar 3 cazuri de infectii nosocomiale, la peste 4.000 de pacienti externati. Cu toate ca unitatea medicala are compartimente de chirurgie, ginecologie, ortopedie, neonatologie - specialitatile cele mai expuse infectiilor nosocomiale - rata infectiilor intraspitalicesti nu depaseste 0.07%.

Spitalul CF Pascani, unitate medicala care a realizat aproape un an interventii fara anestezist, a raportat doar 4 cazuri de infectii nosocomiale la peste 3.400 de pacienti externati. Spitalul Militar Iasi a raportat pe 2016 doar doua cazuri de pacienti identificati cu infectii nosocomiale, din aproape 5.000 externati.

"Avem printre cele mai putine cazuri pentru ca ne ocupam altfel de monitorizarea acestor infectii nosocomiale. Facem de trei ori pe an o astfel de dezinfectie, ultima a fost in decembrie 2016.

Conform DSP Iasi, Spitalul Providenta si Arcadia Cardio nu au inregistrat nicio infectie nosocomiala, cu toate ca din primul spital s-au externat peste 2.000 de pacienti, iar din al doilea peste 3.600. In Iasi... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro