Chirurg renumit, cu 50 de ani de experienta: "Medicul trebuie sa fie un om bun inainte de a fi un profesionist"

Chirurg renumit, cu 50 de ani de experienta:

Profesorul Cristian Dragomir, medic primar chirurgie generala, a acordat ingrijiri medicale bolnavilor timp de 50 de ani. Din 1962 pana in 2012, renumitul chirurg a profesat la Spitalul "Sfantul Spiridon" din Iasi si a fost alaturi de Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, timp de doi ani, intre 2006 si 2008, chiar in calitate de rector. Era o interventie mutilanta cu rezultate care nu depindeau exclusiv de tehnica chirurgicala, ci de o serie intreaga de particularitati biologice ale tumorii, care la vremea aceea nu se stiau asa cum se cunosc acum. Atat de acceptabil, incat la finalul anului de bursa, a venit sotia la mine si m-am si intors de la Londra la Iasi pe patru roti, cu o masina second-hand. Dar insistand prea mult asupra acestor aspecte negative, se induce in mentalitatea populatiei un sentiment de repulsie si de neincredere fata de medicina romaneasca, fata de medici. Sunt mult mai interesati de propria persoana decat de profesie si de obiectul profesiei, adica de bolnav. CV: O jumatate de secol de chirurgie Numele: Cristian Dragomir Data si locul nasterii: 28 aprilie 1940, Barlad Starea civila: casatorit Studiile si cariera: In 1962 a devenit licentiat in medicina la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Gabriel Crumpei, medic psihiatru: "Sunt oameni care ascund faptul ca au intrat in somaj" Verdictul grav al presedintelui Societatii Romane de Neurochirurgie: "Tumorile cerebrale sunt din ce in ce mai frecvente" INTERVIU Profesorul Maria Stamatin, neonatolog: "Sunt fetite de 14-16 ani care vin pur si simplu sa nasca" Medic specialist in ingrijirea bolnavilor cu afectiuni incurabile aflati in ultimele faze: "Pentru pacienti conteaza foarte mult sa-i tii de mana cand mor"

acum 40 luni (4 Mar 2017)

Profesorul Cristian Dragomir, medic primar chirurgie generala, a acordat ingrijiri medicale bolnavilor timp de 50 de ani. Din 1962 pana in 2012, renumitul chirurg a profesat la Spitalul "Sfantul Spiridon" din Iasi si a fost alaturi de Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, timp de doi ani, intre 2006 si 2008, chiar in calitate de rector. In luna mai 2013, a fost decorat de Casa Regala pentru merite profesionale deosebite.

"Weekend Adevarul": In cei 50 de ani de chirurgie ati imbinat chirurgia plastica cu ortopedia, cu chirurgia generala si cu chirurgia oncologica. Prin forta lucrurilor, la acea vreme, chirurgii trebuiau sa rezolve si lucruri care astazi au devenit specialitati separate. A fost o vreme cand faceam si ortopedie, de altfel teza mea de doctorat e despre fractura de col femural. Initial ajutam la asemenea bolnavi, apoi i-am luat pe cont propriu, iar in materie de chirurgie plastica, am lucrat un an in Anglia pe o sectie de acest fel.

Am fost trimis acolo tot de profesorul Chipail, pentru ca la vremea aceea, chirurgia generala trata si arsii. Or arsii, la noi, erau o problema ingrozitoare si profesorul m-a trimis cu ideea sa aiba pe cineva care sa se ocupe de acesti pacienti. Cand m-am intors, am pus in practica ce am vazut acolo, am scris si o carte de principii de chirurgie plastica si reconstructiva si asa am mers mai departe cu profesia. Mai tarziu, am trait zilele cand chirurgia plastica si reconstructiva s-a separat ca specialitate, ortopedia s-a separat ca specialitate si chirurgia oncologica a devenit o supraspecializare, pentru ca nu exista chirurg oncolog, ci chirurg cu competenta oncologica. Or, cancerul s-a operat la Iasi de pe vremea profesorului Ion Tanasescu (n.r.

Ulterior, au inceput sa se opereze tumorile, cancerul de pancreas, incat acum, rezectiile de pancreas partiale sau chiar totale sunt operatii care se practica frecvent. In cazul cancerului de esofag, lucruri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro