Chirurg: "O mana taiata se replanteaza mai usor decat una strivita"

Chirurg:

Intervalul de timp conteaza si el De asemenea, este esential intervalul de timp in care se incepe replantarea si repararea vaselor, intrucat segmentele care au mase musculare semnificative, cum este de exemplu bratul, nu pot fi replantate daca se ajunge la spital dupa 6 ore de stat la temperatura camerei sau dupa 8 ore, desi au fost pastrate corect, la rece, avertizeaza medicul. Cat de functionala mai poate fi mana dupa o astfel de interventie "Succesul unei replantari, in momentul de fata, nu mai este judecat dupa supravietuirea segmentului din punct de vedere vascular.

acum 75 luni (20 Nov 2017)

"In succesul unei replantari de segment amputat - mana, picior, ureche, nas, conteaza foarte mult conditiile in care este transportat acesta. Am intalnit destul de multe cazuri in care a fost extrem de frustrant sa observ ca mana sau degetele amputate au fost transportate in conditii improprii si din aceasta cauza nu au putut fi replantate", explica dr.

Tocmai de aceea este foarte important ca oamenii sa cunoasca anumite conditii de baza. "Segmentul amputat se infasoara intr-o compresa, batista sau prosop umezite in apa sau ser fiziologic si se pune intr-o punga care se leaga si totul se pune intr-un alt recipient in care se afla apa cu gheata".

Ideea de baza este ca segmentul amputat sa se pastreze la rece - apa cu gheata are 4 grade Celsius) - si sa nu fie pus in contact direct cu gheata, intrucat tesuturile pot sa degere. "Au existat situatii in care mana sau degetul amputat au fost aduse complet degerate si in aceste cazuri, indiferent cat de bine sunt reparate arterele si venele, segmentele amputate vor muri pentru ca sunt degerate.

Intervalul de timp conteaza si el

De asemenea, este esential intervalul de timp in care se incepe replantarea si repararea vaselor, intrucat segmentele care au mase musculare semnificative, cum este de exemplu bratul, nu pot fi replantate daca se ajunge la spital dupa 6 ore de stat la temperatura camerei sau dupa 8 ore, desi au fost pastrate corect, la rece, avertizeaza medicul. Daca se face o replantare dupa 6-8 ore si se repara artera si vena, muschii morti produc niste toxine care apoi intra in circulatia generala prin venele reparate si produc un soc toxic pacientului. Au existat situatii in care tinerii carora li s-a incercat o replantare de brat, au decedat la putin timp dupa operatie din cauza acestui lucru". "Este uneori foarte greu de decis ca un segment care arata bine, dar care a ajuns prea tarziu la medic sa nu fie replant... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro