Chiritoiu: Plafonarea tarifelor RCA de catre stat va deschide "cutia Pandorei"
Intervenția statului pe piața polițelor RCA și plafonarea prețurilor ar putea determina grupuri de interese din alte sectoare economice să ceară același lucru, ceea ce ar afecta concurența și ar fi in detrimentul consumatorilor, a declarat, sambătă, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, citat de Agerpres. Ministerul de Interne in principiu este de acord, insă susține că baza de date cuprinde acum elemente de confidențialitate pe care nu poate să le dezvăluie altora și nu are o soluție tehnică in momentul de față pentru a separa ce este confidențial din baza lor de date de ceea ce ar putea fi transmis industriei.
Intervenția statului pe piața polițelor RCA și plafonarea prețurilor ar putea determina grupuri de interese din alte sectoare economice să ceară același lucru, ceea ce ar afecta concurența și ar fi in detrimentul consumatorilor, a declarat, sambătă, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, citat de Agerpres. Este foarte posibil ca, la RCA, să se ajungă la o plafonare pentru șase luni, lucru permis de Legea concurenței, dar, repet, pentru situații excepționale.
El a amintit că, in perioada de boom al cotației petrolului, s-a incercat plafonarea prețului carburanților, insă pană la urmă acest lucru nu s-a făcut. Odată deschisă această posibilitate, poate să crească apetitul și altor grupuri de interese din alte sectoare economice, să vină cu acest gen de propuneri. In loc ca acest lucru fie făcut de companii, intalnindu-se pe la colțuri, vine statul și ii cartelizează el și, pe termen mediu, este mai rău pentru consumatori", a subliniat Chirițoiu.
"Problema cea mai mare la RCA este faptul că interesele cumpărătorului și interesele beneficiarului de poliță RCA nu sunt aliniate. Aceasta este o rețetă de eșec, de ineficiență economică. Deci faptul că pe polița RCA eu nu-mi repar mașina mea, ci iși repară un terț mașina, mă face pe mine să vreau să am un RCA cat mai ieftin, ca să bifez că il am, să spun că mi-am făcut datoria, dar in același timp nu mă interesează dacă firma de asigurări iși face bine treaba, il despăgubește pe celălalt la timp sau ii repară mașina bine.
Potrivit acestuia, Guvernul a introdus, in noua ordonanță de urgență din acest domeniu, un mecanism de compensare directă.
"Adică, dacă sunt victimă a accidentului, mă duc și imi repar mașina pe RCA-ul meu, urmand ca firma mea de RCA să se despăgubească ulterior de la firma de asigurări a celui care m-a lovit. In acest fel, credem noi, oamenii vor avea interes... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro