Chipul regelui Ferdinand, mai scump decat cel al imparatilor romani si bizantini

Familia regala de 3.000 euro Una dintre vedetele licitatiei a fost o moneda din aur (de 25 de lei) care avea 8 grame si o dimensiune de 30 milimetri, avand pe fata bustul Regelui Ferdinand, iar pe verso chipul Reginei Maria. Pretul estimat al acestui obiect a fost de 900 de mii de dolari, dar in final s-a vandut pentru suma de 1,5 milioane de dolari.

acum 94 luni (15 Apr 2015)

Au fost licitate peste 850 de monezi, din diverse epoci incepand cu civizatia greaca continuand cu epoca de inflorire a civilizatiei romane, perioada bizantina, cele mai recente datand din perioada interbelica.

Familia regala de 3.000 euro

Una dintre vedetele licitatiei a fost o moneda din aur (de 25 de lei) care avea 8 grame si o dimensiune de 30 milimetri, avand pe fata bustul Regelui Ferdinand, iar pe verso chipul Reginei Maria. Pretul de pornire a licitatiei a fost de 2.000 euro dar moneda s-a vandut cu 1.000 de euro in plus, pentru 3.000 de euro. Pentru doar o singura moneda (din cele 850 licitate) s-au oferit mai multi bani: 3.500 de euro in schimbul unei antice monezi din Siracuza, un oras cu o vechime de 2.700 de ani . Mult mai ieftine s-au dovedit a fi monezile cu chipul lui Dionisos (vanduta pentru 50 de euro), Lysimachus - regele Traciei (325 euro), Vespasian (100 euro) - imparat roman, Basil II (1.300 de euro) - imparat bizantin, Ferdinand al III-lea (775 euro) - Imparatul Sfantului Imperiu Roman sau Erwin Rommel (300 de euro) - feldmaresal al Germaniei hitleriste. Trebuie spus ca valoarea acestor obiecte de colectie este data de starea lor, metalul din care au fost facute, ocazia pentru care au fost realizate ori purtate, anul sau perioada in care au aparut, simbolistica lor. In urma cu mai multi ani, o alta moneda de 5 lei, aparuta in perioada lui Ferdinand (anul 1922), si care infatisa pe fata coroana regala a fost scoasa la licitatie pentru 300 de euro, fiind vanduta de trei ori mai scump pentru 900 euro.

Mostenirea regelui Mihai

Si alte obiecte care intr-un fel sau altul sunt legate de regele Ferdinand au fost considerate valoroase de catre colectionari. Spre exemplu, un tun despre care se spune ca a fost facut pentru Regele Ferdinand a avut un pret de pornire, la o licitatie organizata in urma cu un an, de 9.000 de lire britanice. Arma a fost facuta si livrata alaturi de una similara de catre compania J Purdey &... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro