China si guvernarea globala

Sustinuta de rezerva monetara de 3,8 trilioane de dolari, China a oferit investitii in infrastructura in schimbul marfurilor, devenind astfel cel mai mare furnizor mondial de finante pentru tarile in curs de dezvoltare, Banca de Dezvoltare a Chinei oferind deja mai multe imprumuturi decat Banca Mondiala. De asemenea, a initiat un Fond al Drumului de Matase de 40 miliarde de dolari, pentru a sustine ambitiile sale de recreere a vechilor rute terestre si maritime care legau Asia de Europa. Prin implementarea strategiei numite "o centura, un drum", China va continua investitiile care vor afecta circa 60 de tari - inclusiv in Asia Centrala, unde portofoliul sau contine deja proiecte in valoare de mai bine de 50 de miliarde de dolari.

acum 110 luni (5 Apr 2015)

Totusi, Vestul nu a stiut sa-i acorde Chinei - ca sa nu mai vorbim de celelelalte economii emergente importante - nivelul de influenta in structurile de guvernare globale pe care il merita. Sustinuta de rezerva monetara de 3,8 trilioane de dolari, China a oferit investitii in infrastructura in schimbul marfurilor, devenind astfel cel mai mare furnizor mondial de finante pentru tarile in curs de dezvoltare, Banca de Dezvoltare a Chinei oferind deja mai multe imprumuturi decat Banca Mondiala.

Dar, avand in vedere ca aceste acorduri bilaterale sunt executate de corporatii detinute de stat, acestea nu adera adesea la rigorile internationale de bune practici. De aceea, Occidentul a presat China sa accepte procesele multilaterale care respecta standardele internationale, in timp ce si-au marit eforturile de a oferi bunuri publice la nivel global. Presedintele SUA, Barack Obama, a mers pana acolo incat sa numeasca China "free rider", cu privire la esecul acesteia de a duce la indeplinire responsabilitatile pe care multi le asteapta de la o putere globala. In iulie anul trecut, China a fost principalul artizan al crearii Noii Banci de Dezvoltare, impreuna cu tarile Brics (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud), si a contribuit semnificativ la capitalul acesteia cu 100 de miliarde dolari. De asemenea, la cea mai recenta intalnire din Beijing a Cooperarii Economice Asia-Pacific, China a fost varful de lance in crearea Bancii Asiatice de Investitii in Infrastructura (BAII).

De asemenea, a initiat un Fond al Drumului de Matase de 40 miliarde de dolari, pentru a sustine ambitiile sale de recreere a vechilor rute terestre si maritime care legau Asia de Europa.

Prin implementarea strategiei numite "o centura, un drum", China va continua investitiile care vor afecta circa 60 de tari - inclusiv in Asia Centrala, unde portofoliul sau contine deja proiecte in valoare de mai bine de 50 de miliarde de dolari.

Rolul Europei in aceasta initiat... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro