China: Congresul il va incorona pe "imparatul" Xi Jinping

Dupa luni de zile de lupta politica feroce intre factiuni rivale, la Beijing s-a deschis Congresul Partidului Comunist Chinez, care va stabili leadership-ul viitor al natiunii. In cautarea puterii absolute, presedintele chinez va profita de cel de-al 19-lea Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC), care s-a deschis miercuri la Beijing, pentru a-si avansa pionii pe tabla puterii, sustin analistii citati de presa europeana. O singura ipoteza este fara suspans - la 64 de ani, Xi Jinping va fi ales pentru un al doilea mandat de cinci ani in fruntea partidului si deci, a tarii.

acum 79 luni (19 Oct 2017)

Dupa luni de zile de lupta politica feroce intre factiuni rivale, la Beijing s-a deschis Congresul Partidului Comunist Chinez, care va stabili leadership-ul viitor al natiunii.

In cautarea puterii absolute, presedintele chinez va profita de cel de-al 19-lea Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC), care s-a deschis miercuri la Beijing, pentru a-si avansa pionii pe tabla puterii, sustin analistii citati de presa europeana.

In timp ce Xi Jinping va fi confirmat pentru un al doilea mandat, o mare parte a elitei conducatoare va fi inlocuita. In ultimele luni, in sanul celui mai mare partid comunist din lume, care afiseaza cei 89 milioane de membri ca pe un blazon, a avut loc o feroce batalie politica intre factiuni rivale. "Acest Congres va incorona imparatul Xi", estima Willy Wo-Lap Lam, profesor de stiinte politice la Universitatea chineza din Hong Kong. Timp de o saptamana, cu usile inchise, in impozantul Palat al Poporului aflat langa Piata Tiananmen, va fi oficializata lista oamenilor care vor conduce partidul in viitor, in special componenta Comitetului Permanent al Biroului Politic, adevaratul centru al puterii chineze.

O singura ipoteza este fara suspans - la 64 de ani, Xi Jinping va fi ales pentru un al doilea mandat de cinci ani in fruntea partidului si deci, a tarii. Potrivit lui Jean-Pierre Cabestan, director al departamentului de stiinte politice la Universitatea baptista din Hong Kong, "acest Congres este apoteoza cresterii puterii sale".

Pe urmele lui Mao

Problema este pana la ce punct isi va consolida Xi Jinping puterea, prin intermediul Congresului. Totul va depinde de capacitatea sa de a-si numi aliatii in functii-cheie.

Daca "gandirea Xi Jinping" va putea fi inscrisa in charta PCC, includerea numelui sau va permite pozitionarea liderului chinez la nivelul lui Mao Zedong si a lui Deng Xiaoping, singurii doi conducatori chinezi care au fost citati pana in prezent. Absenta acestuia va confirm... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro