Chifu, despre mutarea Ambasadei la Ierusalim: Un gest prea abrupt si prea rapid imbratisat de catre unii politicieni romani

Chifu, despre mutarea Ambasadei la Ierusalim: Un gest prea abrupt si prea rapid imbratisat de catre unii politicieni romani

> Astfel, politica agresiva si la risc maxim, cu speranta cutremurului si reasezarii marilor dosare ale lumii in varianta favorabila SUA, au dus la probleme generale privind alunecare spre razboi, tensionarea relatiilor transatlantice si divergente cu lumea musulmana. Complicat si riscant, retragerea nu este, insa, catastrofala si poate fi utilizata pentru a imbunatati acordurile bilaterale, a forta un control asupra programului balistic iranian dar si pentru blocarea ingerintelor sale repetate in statele vecine si fortarea rivalitatilor si razboaielor sectare, intre siiti si sunniti, in tot Orientul mijlociu. Avem nevoie si de SUA si de UE, asa cum, in situatia din Orientul Mijlociu, avem relatii strategice cu Israelul dar si cele mai bune relatii cu statele arabe si palestinienii. O constructie potrivit regulilor de securitate impuse de evenimentele de la Benghazi - cand ambasadorul American Christopher Stevens a fost ucis la 11 septembrie 2012, dupa o revolta locala a islamistilor radicali, pusa atunci pe seama aparitiei in SUA a filmului unui egiptean crestin de religie copta, Innocence of the Muslims, care ridiculiza religia islamica si pe Profetul Mohamed - ar fi durat intre 3 si 10 ani, in functie de gradul de complexitate si siguranta al cladirii. E adevarat, dar in cazul de fata, nu exista pace intre israelieni si palestinieni, ultima forma de pace semnata vreodata, si care a adus trei premii Nobel pentru Pace in 1994 lui Yasser Arafat, Shimon Perez si Yitzhak Rabin, marcheaza cele stabilite de 6 Rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU prin care statutul Ierusalimului - pe care si-l doresc capitala cele doua parti - sa fie decis ulterior, prin negocieri de pace. Pentru a mentine presiunea si fidel politicilor sale si abordarilor in forta, Donald Trump a ales sa actioneze pentru a da un impuls major Iranului si lumii intregi sa se mobilizeze pentru a evita confruntarea si razboiul si a obtine acordurile solicitate. Si perspectiva unei alegeri intre SUA si UE, ca si cea a unitatii Europei sau a duplicarii NATO cu Armata Europeana care este din ce in ce mai prezenta, iar presiunile vor afecta cu preponderenta tarile Flancului Estic, si pe cele din imediata apropiere a frontierei, din Parteneriatul Estic.

acum 56 luni (15 May 2018)

>

Astfel, politica agresiva si la risc maxim, cu speranta cutremurului si reasezarii marilor dosare ale lumii in varianta favorabila SUA, au dus la probleme generale privind alunecare spre razboi, tensionarea relatiilor transatlantice si divergente cu lumea musulmana.

In privinta inaugurarii Ambasadei SUA la Ierusalim, pasul e unul ofensiv, cu costuri si efecte majore, mai ales ca vorbim despre o tema complexa si delicata, unde efectele sunt de magnitudine mare. Totusi condamnarea SUA printr-o declaratie a ministrilor de Externe europeni este excesiva, si risca sa tensioneze relatiile transatlantice si pe cele din interiorul Europei unite, si este profund neproductiva. Ca si forcing-ul american, pozitionarea in antiteza exclude dialogul si pregateste confruntarea in sanul Occidentului, de care se bucura, cu precadere, neprietenii din Rasarit.

Nici retragerea din Acordul nuclear cu Iranul nu este cea mai fericita alegere, intr-o tema si ea ce inclina balanta foarte fragila intre pace si razboi. Complicat si riscant, retragerea nu este, insa, catastrofala si poate fi utilizata pentru a imbunatati acordurile bilaterale, a forta un control asupra programului balistic iranian dar si pentru blocarea ingerintelor sale repetate in statele vecine si fortarea rivalitatilor si razboaielor sectare, intre siiti si sunniti, in tot Orientul mijlociu.

In fine, Romania are de jucat un joc extrem de nuantat si fin, cu resorturi de diplomatie mare. Avem nevoie si de SUA si de UE, asa cum, in situatia din Orientul Mijlociu, avem relatii strategice cu Israelul dar si cele mai bune relatii cu statele arabe si palestinienii. Iar alegerea unei tabere si refuzul de a vorbi cu cealalta, de catre unii politicieni, eventual inaintea unei decizii ce intereseaza Romania, este reprobabila, superficiala si condamnabila.

Donald Trump FOTO Getty Images Strategia lui Donald Trump: amenintare credibila, atac surpriza, schimbare majora pentru a impun... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro