Chifu: Alegerea lui Trump impreuna cu Brexitul au facut o Europa sceptica si tot mai distanta de NATO si America

Chifu: Alegerea lui Trump impreuna cu Brexitul au facut o Europa sceptica si tot mai distanta de NATO si America

E adevarat ca iesirea Marii Britanii a creat o UE cu un singur stat membru al Consiliului de Securitate si un singur stat nuclear, Franta, de unde un nivel de ambitie crescut al acesteia de a prelua controlul apararii si securitatii pentru a contrabalansa propriile probleme economice interne prin grandoarea preluarii controlului si curateniei pe care poate s-o faca, in numele Europei, in fostele colonii, cu avantaje evidente. Pe de alta parte, mentinerea actualelor ponderi de vot si inclinatia spre politica de putere intr-un realism dur si pur, si de Mare putere la nivel global, nu pot duce, in cazul UE fara Marea Britanie, decat la polarizarea pe o falie franco-germana a statelor UE.

acum 32 luni (23 Feb 2018)

Alegerea lui Donald Trump la Washington si politicile sale neconventionale, originale, impreuna cu Brexitul au facut o Europa sceptica si tot mai distanta de NATO si America. O aplica Emmanuel Macron - profitand de singularitatea prezentei sale pro-europene in spatiul public din cauza problemelor interne ale formarii coalitiei si guvernului in Germania - impingand inainte planul Armatei Europene, separata de NATO si de America, chiar daca fara Marea Britanie, 80% din investitiile in apararea Europei sunt din afara UE - SUA, UK, Turcia.

Iesirea Marii Britanii a creat o UE cu un singur stat membru al Consiliului de Securitate si un singur stat nuclear, Franta.

Macron desconsidera acordul de la Roma din mai 2017 - declaratia care a lansat reflectia pentru viitorul UE, o declaratie ce marcheaza angajamentul de complementaritate a UE si NATO - pe motiv ca nu a fost semnatar al ei, fiind ales ulterior. E adevarat ca iesirea Marii Britanii a creat o UE cu un singur stat membru al Consiliului de Securitate si un singur stat nuclear, Franta, de unde un nivel de ambitie crescut al acesteia de a prelua controlul apararii si securitatii pentru a contrabalansa propriile probleme economice interne prin grandoarea preluarii controlului si curateniei pe care poate s-o faca, in numele Europei, in fostele colonii, cu avantaje evidente. Asta pentru ca si la nivelul deciziilor cu dubla majoritate - catre care se imping mai toate politicile comunitare, sub amenintarea ca drumul integrarii mai departe va continua fara contestatari - minoritatea de blocaj trebuie sa reuneasca urmatoarele 13 state ca marime din UE. Aproape de nedepasit ca si conditie, fara o renegociere a drepturilor si ponderii de vot in interiorul UE dupa Brexit! Asa cum nici varianta impartirii Europei in membri fondatori si restul nu e un lucru de salutat, cum nici impartirea in Noua Europa si Vechea Europa a lui Robert Kagan nu a fost de bun augur (sau a NATO in americani de pe Marte si europeni... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro