Cheia succesului in afaceri: politicienii in firme
Consiliul Concurentei a instrumentat 86 de sesizari privind presupuse practici de concurenta neloiala, comparativ cu 66 de cazuri instrumentate in anul 2011, momentul la care autoritatea romana de concurenta a dobandit atributii de aplicare a legislatiei specifice (o crestere de 30%). De asemenea, vom finaliza o serie de investigatii importante privind posibila incalcare a regulilor de concurenta: investigatiile ce vizeaza trucarea de licitatii din sectorul laptelui, al energiei si din IT, precum si investigatia privind posibilele fapte anticoncurentiale din sectorul serviciilor de pilotaj si remorcaj in porturi", a completat Bogdan Chiritoiu.
Cu toate ca numarul licitatiilor la care participa un singur ofertant este in scadere, anumite autoritati publice continua sa aloce jumatate din bugetul de achizitii unei singure societati. Amenzile aplicate au fost de aproximativ 54 de milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul 2014. Bilantul a fost facut public ieri, de Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul evenimentului "Realizari si perspective", organizat la Bucuresti, ocazie cu care a fost prezentat raportul de activitate al Autoritatii de Concurenta pe 2015. La acest eveniment au participat si Anca Dragu, ministrul Finantelor, Costin Borc, ministrul Economiei, reprezentanti ai mediului de afaceri si avocati. De exemplu, in cazul Loteria nu s-au putut incasa de catre ANAF amenzile pe care trebuiau sa le plateasca companiile grecesti. Acesta a raspuns astfel interventiei reprezentantului Comisiei Europene, Eddy de Smijter, care a subliniat importanta finantarii corespunzatoare a autoritatilor de concurenta din UE.
"In Europa auzim povesti cu sefii autoritatilor de concurenta care demisioneaza din cauza deciziilor pe care le iau. Daca nu exista bani pentru a cumpara echipamentele IT necesare sau pentru a pastra profesionistii in cadrul sistemului, atunci nu putem vorbi de performanta si de independenta", este de parere Smijter. Acesta sustine ca, in ultimii 35 de ani, doar 7 tari au reusit sa progreseze in materie de institutii publice, una dintre acestea fiind Chile. "Institutia de audit din aceasta tara controleaza pe toata lumea, insa merge in instanta, joaca si rolul Avocatului Poporului si are drept de veto in ceea ce priveste intreaga legislatie", explica Pippidi.
In ceea ce ne priveste, Romania ocupa locul 59, alaturi de Macedonia, in indexul competitivitatii globale, din cauza slabei capacitati de inovare si a coruptiei. In tarile in care nivelul coruptiei depaseste 50%, cum este si in Romania, gradul de inovare este foarte scazut", arata presedintele ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro