Charles de Gaulle, parintele Romaniei moderne?

Charles de Gaulle, parintele Romaniei moderne?

Asa cum avea sa exclame la finalul celor doua ore de depanat amintiri si analizat impactul acelei vizite extraordinare de acum 50 de ani, din mai 1968, in cateva orase din Romania, un diplomat : "dar acum inteleg ce va uneste pe voi, francezii, de romani, inteleg si cum functioneaza legatura aceasta a latinitatii, eu care, vedeti bine, sunt un diplomat chinez - este vorba de o diplomatie a afectului! Cea rostita la sosire, "te salut,tara frumoasa!", cea rostita la plecare, dupa vizita in cateva orase (practic doar in sudul Romaniei...), dar si dupa discursul oferit studentilor de la universitatea din Bucuresti : "nu am invatat multe lucruri unul de la altul [Ceausescu si de Gaulle], multe despre ceea ce gandim, insa ne-am permis unul altuia sa ne exprimam punctele de vedere, ideile, ceea ce este enorm".

acum 28 luni (18 May 2018)

>

fostul conducator al Romaniei, Nicolae Ceausescu, alaturi de generalul Charles de Gaulle, presedintele Frantei anului 1968.

Intoarcerea in timp este real, iar socul este aproape brutal: pentru romani, un amestec de retinere, dar si de mandrie (amintirea anilor petrecuti in comunism cu placerea reamintirii unor clipe de bucurie si emfaza: vizita unui leader occidental in Romania). Pentru francezi si diplomatii straini prezenti in sala singurului teatru privat din Paris inca in functiune - sala de teatru a Palatului Behague, resedinta ambasadorului, dar si ambasada Romaniei in Franta - sentimentul este de admiratie, de recunoastere si chiar de invidie. Asa cum avea sa exclame la finalul celor doua ore de depanat amintiri si analizat impactul acelei vizite extraordinare de acum 50 de ani, din mai 1968, in cateva orase din Romania, un diplomat : "dar acum inteleg ce va uneste pe voi, francezii, de romani, inteleg si cum functioneaza legatura aceasta a latinitatii, eu care, vedeti bine, sunt un diplomat chinez - este vorba de o diplomatie a afectului! Franta, dar si restul Occidentului isi vor fi irosit spatiul imaginar destinat acestui moment mai ales cu reamintirea revoltei studentilor, si ea, umbrita de gravele care tin Franta in chingi de mai mult de o luna. In gazde perfecte ale manifestarii, Excelenta Sa, impreuna cu Excelenta Sa, Luca Niculescu, ambasadorul Romaniei in Franta, care a si schimbat pentru cateva ore postura de ambasador la propriu cu cea de ambasador la figurat, moderator, au reusit sa imprime discutiei pasiune, savoare, si sa ofere concluzii care au urmat un sens ascendent: "o mare parte din francofonia noastra se datoreaza urmarilor vizitei generalui de Gaulle in Romania". Este o urmare a influentei pozitive generate de trecerea lui Charles de Gaulle nu doar prin Bucuresti, Ploiesti, Gaesti, Slatina, Targoviste, Craiova, ci si prin "mintea" si imaginarul unui conducator care nu a mai beneficiat niciodata de acelasi capital d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro