Cetatile nestiute ale Dobrogei. Misterele de la Dinogetia, Stratonis, Parthenopolis si Troesmis

Cetatile nestiute ale Dobrogei. Misterele de la Dinogetia, Stratonis, Parthenopolis si Troesmis

Citadela romana tarzie, trapezoidala, cu zid gros de 2,50 metri, 14 turnuri (in forma de potcoava si evantai) se gaseste in foarte buna stare de conservare, la fel si poarta monumentala de la Est si cele secundare la nord, vest. La aceste constatari se vor adauga si altele care vor putea lega, la Dinogetia, primul mileniu de inceputul celui de al II-lea al erei noastre", specifica arheologii care precizeaza ca au pus la punct coordonatele de baza privind primii pasi ai unei conservari si restaurari partiale, incepand cu drumul de acces si amenajarile primare si continuand in perspectiva cu turnul nr.1 si termele. Arheologii de la Danube Limes Brand noteaza ca importanta strategica a cetatii Troesmis este data de functionarea succesiva, incepand din secolul I a unei unitati de auxiliari, iar apoi a castrului pentru legioV Macedonica (dupa 106 - 168/9), a unei statii de flota a classis Flavia Moesica.

acum 89 luni (28 Mar 2017)

Toata lumea a auzit despre Cetatea Histria (Istria) - cea mai veche asezare de pe teritoriul Romaniei; Cetatea Axiopolis (Cernavoda) - unde au fost gasiti Ganditorul de la Hamangia si perechea lui, expresia celei mai vechi culturi neolitice din Dobrogea; Cetatea Adamclisi si al sau Tropaeum Traiani - monumentul care certifica nasterea poporului roman, fiind ridicat de Imparatul Traian in onoarea celei mai sangeroase batalii dintre daci si romani, din anul 102; Cetatea Tomis, locul de exil al poetului roman Publius Ovidius Naso, locul pe care s-a cladit orasul-port Constanta de astazi. Capidava este locul unde se desfasoara tabara de vara a studentilor de la Istorie, zona Enisalei a fost recent refacuta printr-un proiect european, iar Halmyris a devenit cautata pentru mormintele martirilor crestini Epictet si Astion. Pasionatii de istorie strabat Dobrogea in cautarea vestigiilor arheologice, roase de vreme, pe care nici prezentul nu vrea a le valorifica. Daca acestea mai sunt ingrijite, acest lucru se datoreaza unor specialisti si oameni ai locului care au gandit proiecte de salvare a cetatilor si punerea lor in valoare (cum este, de exemplu, Danube Limes Brand sau Asociatia Ibida). Cetatea este situata la cativa kilometri de orasul Macin, pe un grind cunoscut ca popina Bisericuta. Identificata in anii '30, Dinogetia este locul unde a fost descoperit un misterios cimitir, cu sute de vase de lut in care se aflau capete de om. Situl este localizat la 5 km NV de satul Garvan si la 1 km E de DN Galati-Tulcea (DN 22).

Cercetatorii de la Danube Limes Brand consemneaza faptul ca cetatea antica de la Dinogetia este un sit arheologic complex in a carui arie au fost identificate o asezare getica preromana, un castru roman din secolul al II-lea (bine documentat epigrafic); Cetatea avea o importanta strategica si comerciala deosebita, data fiind amplasarea sa pe malul drept, al Dunarii, in dreptul fortificatiei de la Galati-Barbosi.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro