Cetatile antice ascunse ale Dobrogei. Unde se afla Sacidava, Ibida sau Halmyris

Cetatile antice ascunse ale Dobrogei. Unde se afla Sacidava, Ibida sau Halmyris

Cetatea Enisala, Sarichioi, Tulcea Foto Dan Cojocaru Iata cateva repere despre unele dintre aceste cetati: Cetatea Sacidava din Dunareni, comuna Aliman, judetul Constanta - Pe teritoriul comunei sint cunoscute doua cetati, cu ziduri de piatra si sant de aparare - una de forma dreptunghiulara (150 x 80 metri) careia mai tirziu i s-a adaugat o alta de aceeasi forma (70 x 40 metri), in care s-au gasit monede din secolele II-IV, fragmente ceramice, ruine de ziduri, inscriptii, un relief reprezentind pe Mercur, pietre de risnita etc. Referiri la cetatea de la Slava Rusa, gasim adeseori in lucrarile lui Vasile Parvan, cel ce o considera o cetate exceptional de mare, cea mai insemnata din toate cele cunoscute in interiorul Dobrogei, si care a fost - precum reiese si dintr-o piatra militara din anul 237 gasita aici - si punctul de intersectie al tuturor drumurilor din Nordul provinciei", arata cercetatorii pasionati de Ibida.

acum 38 luni (23 Mar 2017)

Dobrogea este taramul presarat de cetati antice, unde au trait stramosii nostri. Aici, la Cernavoda, in Cetatea Axiopolis s-a gasit Ganditorul de la Hamangia si perechea lui, expresia celei mai vechi culturi neolitice din Dobrogea, datand dinainte de Hristos.

Aici este Cetatea Adamiclisi si al sau Tropaeum Traiani, monumentul care certifica nasterea poporului roman, fiind ridicat de Imparatul Traian in onoarea celei mai sangeroase batalii dintre daci si romani, din anul 102.

Specialistii in istorie si arheologie dobrogeana de la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta si de la Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea ofera amanunte pentru cei care doresc sa cunoasca Dobrogea mai bine. Pe site-urile celor doua institutii (minac.ro, icemtl.ro), pe site-uri dedicate (arheologie-ibida.eu), pe site-ul de patrimoniu al Ministerului Culturii (cimec.ro) si al manastirilor din vecinatate (dervent.ro) se pot afla informatii cu duiumul, numai sa fie cautate.

Cetatea Enisala, Sarichioi, Tulcea Foto Dan Cojocaru

Iata cateva repere despre unele dintre aceste cetati:

Cetatea Sacidava din Dunareni, comuna Aliman, judetul Constanta - Pe teritoriul comunei sint cunoscute doua cetati, cu ziduri de piatra si sant de aparare - una de forma dreptunghiulara (150 x 80 metri) careia mai tirziu i s-a adaugat o alta de aceeasi forma (70 x 40 metri), in care s-au gasit monede din secolele II-IV, fragmente ceramice, ruine de ziduri, inscriptii, un relief reprezentind pe Mercur, pietre de risnita etc. O alta cetate (castru patrat) se afla mai la sud, in punctul numit Muzait, unde sint semnalate descoperiri de monede, un dolium, un fragment de inscriptie greaca.

Intregirea Sacidavae pare foarte plauzibila si aceasta constituie o indi-catie in plus pentru localizarea acestei cetati la Dunareni, in timp ce unii cercetatori considera ca Sacidava este de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro