Cetatea Slaninilor de la Darjiu, locul unde bogatia se masoara in numarul de cuie pentru atarnat carnea

Cetatea Slaninilor de la Darjiu, locul unde bogatia se masoara in numarul de cuie pentru atarnat carnea

Satul Darjiu mai numara acum in jur de 1.000 de locuitori. Cuiele sunt transmise din generatie in generatie In functie de cat de instarita era, fiecare familie are un anumit numar de cuie in cetate. Fresce vechi de 600 de ani In biserica se gasesc si multe comori extreme de pretioase pentru patrimoniul national. Picturile murale de pe zidul din sud infatiseaza Drumul de la Damasc al soldatului roman Saul, care este de fapt drumul Sfantului Apostol Pavel.

acum 63 luni (5 Aug 2015)

Satul Darjiu mai numara acum in jur de 1.000 de locuitori. Acestia pastreaza cu sfiintenie o traditie de sute de ani, din vremuri in care nimeni nu auzise de frigidere.

Biserica Fortificata din sat are incaperi de peste cinci metri inaltime, cu ziduri groase care o fac sa fie o adevarata oaza de racoare chiar si in cele mai calduroase zile ale verii. Aici, satenii isi depun proviziile de sute de ani, de la slanina afumata, ciolane sau carne. Din acest motiv biserica a fost denumita si Cetatea Slaninilor si atrage anual mii de turisti curiosi sa vada obieceiurile zonei.

Cuiele sunt transmise din generatie in generatie

In functie de cat de instarita era, fiecare familie are un anumit numar de cuie in cetate. Satenii sunt mandrii de cuiele lor si, desi, au acasa acum frigidere folosesc si acum cetatea pe post de camara. O legenda de care toti satenii sunt mandrii vorbeste despre o fata din Darjiu care a ajuns slujnica la o familie de boieri din Bucuresti. Se iubea cu un baiat din sat si se vedeau de cateva ori pe an. Turistii pot lua parte la festinul slaninii

Satenii nu intra insa de capul lor in camerele cu provizii. Respecta o traditie veche si ea de sute de ani. Festinul incepe cu o palinca, iar turistii, care vin mai ales din strainatate post gusta slanita afumata, sunca, cas de oaie, dulciuri unguresti, dar si vin direct din pivnita.

Istorie bogata

Dincolo de traditia slaninii biserica fortificata din Darjiu este si un loc incarcat de istorie. Dateaza de la 1270 si a fost construita in stil romanic. De-a lungul timpului a mai suferit modificari si a fost puternic fortificata cu ziduri si turnuri de aparare pentru a rezista in fata invadatorilor. O inscriptie din anul 1640 ne arata ca lucrarile de fortificare au fost finantate de Principatul Transilvaniei sub voievodatul lui Rakoczi Gyorgy.

"Inceputurile... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro