Cetatea medievala "cu termopane", cea mai noua atractie a Tarii Hategului

Cetatea medievala

Rezultatul nu i-a multumit pe specialistii in epoca medievala, care au reclamat faptul ca monumentul si-a pierdut din identitate, ca au fost folosite materiale de constructie diferite de cu care a fost ridicata cetatea (caramida in loc de piatra de rau) si ca fortaretei i-au fost adaugate constructii despre care nu se stie ca ar fi existat, in varianta originala.

acum 80 luni (13 Jun 2017)

Cetatea medievala Malaiesti a devenit in ultimii ani unul dintre locurile atractive din Tara Hategului, chiar daca lucrarile de reabilitare a monumentului istoric din secolul al XV-lea au starnit controverse. Circa 1,5 milioane de euro, fonduri accesate de autoritatile locale de la Uniunea Europeana, au fost investite in lucrarile de restaurare a asezarii de la Malaiesti.

In ultimele trei secole, cetatea cnezilor din familia Saracin ridicata din piatra de rau, din care mai ramasese donjonul si braul care il inconjura, a fost o ruina, despre care vizitatorii aflau cu greu, iar localnicii nu puteau oferi prea multe informatii.

Rezultatul nu i-a multumit pe specialistii in epoca medievala, care au reclamat faptul ca monumentul si-a pierdut din identitate, ca au fost folosite materiale de constructie diferite de cu care a fost ridicata cetatea (caramida in loc de piatra de rau) si ca fortaretei i-au fost adaugate constructii despre care nu se stie ca ar fi existat, in varianta originala. In vecinatatea ei, mai pot fi vizitate asezari medievale asemanatoare (Cetatea Colt, Turnul Crivadiei, Curtea nobiliara de la Salasu de Sus, Cetatea Hategului, donjonul de la Rachitova), care nu au suferit astfel de transformari. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro