Cetatea Devei, vazuta din nori: imaginile aeriene care arata cum a fost restaurat monumentul istoric in ultimii doi ani

Cetatea Devei, vazuta din nori: imaginile aeriene care arata cum a fost restaurat monumentul istoric in ultimii doi ani

O serie de imagini aeriene, realizate de catre deveanul Calin Cazan, prezinta Cetatea Devei intr-o infatisare inedita, inainte ca accesul publicului sa fie permis din nou in incintele sale exterioare, restaurate pe parcursul ultimilor trei ani. In secolul al XVII-lea, Evilya Celebi, unul dintre celebrii cronicari din istoria Imperiului Otoman, descria cetatea Devei ca pe un fort fara puncte de slabiciune."O solida fortareata dificila si tare pe o stanca abrupta, care isi inalta capul pana la crestetul cerului, pe marginea fluviului Mures, careia din nicio parte neputandu-i-se pregati minarea, nu este cu putinta de a fi cucerita in niciun fel.

acum 83 luni (16 Mar 2016)

O serie de imagini aeriene, realizate de catre deveanul Calin Cazan, prezinta Cetatea Devei intr-o infatisare inedita, inainte ca accesul publicului sa fie permis din nou in incintele sale exterioare, restaurate pe parcursul ultimilor trei ani. In primavara acestui an, proiectul de restaurare incintelor II si III din Cetatea Devei, o investitie de circa zece milioane de euro, va fi finalizat, sustin reprezentantii Primariei Deva, iar cetatea medievala va reintra in circuitul turistic.

Anul trecut aproape 130.000 de oameni au vizitat monumentul istoric, iar 2016 numarul lor va creste, potrivit estimarilor administratiei locale, pentru ca accesul in cetate va fi posibil si pe jos, nu doar cu telecabina. Fortareata ridicata pe un deal al muntilor Poiana Ruscai dateaza din secolul al XIII-lea, iar in istoria ei a fost considerata unul din locurile de necucerit. Potrivit istoricilor, cetatea regala a Devei care cuprindea un domeniu intins a intrat in 1444 in posesia lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei. Alaturi de ea au fost preluate si 56 de sate, precum si minele de aur din Muntii Apuseni, care apartineau domeniului cetatii. Prima si cea de-a doua incinta aveau forme ovoidale, iar cea de-a treia era reprezentata de un traseu semicircular.

In secolul al XVII-lea, Evilya Celebi, unul dintre celebrii cronicari din istoria Imperiului Otoman, descria cetatea Devei ca pe un fort fara puncte de slabiciune."O solida fortareata dificila si tare pe o stanca abrupta, care isi inalta capul pana la crestetul cerului, pe marginea fluviului Mures, careia din nicio parte neputandu-i-se pregati minarea, nu este cu putinta de a fi cucerita in niciun fel. Forma o are in cinci colturi cu donjon, turnuri si creneluri, iar pe bastioanele sale stau tunuri bombardiere, impodobindu-le ca acele de arici. In Tara Ardealului nu exista o altfel de cetate inalta, o cetate de fortareata intarita, ca si cand cetatea ar fi fost creata de insasi man... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro