Cetatea Biharia, secretele celei mai mari fortificatii pe care au ridicat-o dacii pe actualul teritoriu din vestul Romaniei
Cetatea de pamant de la Biharia (Castrum Byhor sau Cetatea Biharea) este situata la 14 km nord de Oradea, langa satul cu acelasi nume. Va mai recomandam: Stei, orasul bihorean visat de nemti si proiectat la Moscova - motivul ascuns pentru care germanii si rusii au pus ochii pe mica asezare Cat uraniu au extras rusii din mina de la Baita - reactorul de la Cernavoda ar fi functionat inca 300 de ani
Cetatea de pamant de la Biharia (Castrum Byhor sau Cetatea Biharea) este situata la 14 km nord de Oradea, langa satul cu acelasi nume. Este considerata cea mai mare fortificatie de pamant ridicata de daci pe teritoriul de vest al Romaniei.
De-a lungul timpului, Biharia a fost de asemenea loc de incasare a vamii, conform unui document din anul 1470 care certifica prezenta unor functionari, dar si a unor manufacturieri: dogari, rotari sau fierari.
In ce priveste micul bastion circular, cunoscut sub denumirea de "Cetatea fetelor", legendele spun ca are legatura cu cuceririle turcesti si vorbesc despre doua ipoteze, se pare ca aici s-au refugiat fetele din fata turcilor, sau turcii aici au tinut in robie femeile prinse. Dupa intemeierea statului maghiar a devenit cetate - resedinta de judet, a judetului Bihor, din cadrul sistemului de judete infiintate de Regele Stefan, pe langa celelalte 43 de resedinte.
Cetatea Biharia-sursa foto-www.cesavezi.ro
Sistemul defensiv a fost studiat arheologic, constatandu-se doua faze ale evolutiei valurilor de pamant. Faza a doua a benefiiat de un zid de piatra prinsa cu mortat, latimea lui fiind de 3.30 metri.
"Prima atestare a cetatii este din anul 1093, data consemnata in "Cronica Pictata de la Viena", cand este pomenita intemeierea unei manastiri, ea facandu-se in Parochia Castri Bichoriensi, localitatea fiind insa mai veche , reprezentand in fapt, pentru o perioada, centrul de comitat al Bihorului", sustin autorii cartii Cetatile Medievale ale Bihorului.
Cetatea Biharia-sursa foto-www.cesavezi.ro
Decaderea cetatii Biharia in favoarea celei de la Oradea are loc incepand cu secolul XIII-lea. Mai mult ca sigur ca, dupa aceasta data cetatea devine, ca si altele din zona, doar o buna sursa de material de constructii pentru localnici, ea nemaifiind pomenita in documente", mai s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro