Certitudini si mituri in cazul "Bodnariu vs. Norvegia"

Certitudini si mituri in cazul

Ce stim: - In zilele de 16 si 17 noiembrie 2015, cei cinci copii ai familiei Ruth si Marius Bodnariu au fost luati din grija parintilor de catre reprezentantii Serviciului de protectie a copilului (Barnevernet), din regiunea Naustdal, Norvegia. - Cazul Bodnariu se afla in faza de "follow-up", in care Serviciul de protectie a copilului pregateste masurile care vor fi luate pentru fiecare dintre cei cinci copii. Adolescentul si fetita au fost adusi in tarile lor de origine, detectivul folosindu-se de metode ilegale de trecere a granitelor. 53.000 de copii primesc anual diverse forme de ajutor din partea Serviciului de protectie a copilului din Norvegia.

acum 63 luni (15 Jan 2016)

Ce stim:

- In zilele de 16 si 17 noiembrie 2015, cei cinci copii ai familiei Ruth si Marius Bodnariu au fost luati din grija parintilor de catre reprezentantii Serviciului de protectie a copilului (Barnevernet), din regiunea Naustdal, Norvegia. Actiunea de instrainare a copiilor a survenit dupa ce doua dintre fetele familiei Bodnariu au declarat in fata reprezentantilor Barnevernet ca primesc corectii fizice de la parinti.

- In Norvegia, violenta fizica sau psihica impotriva minorilor este interzisa prin lege si atent monitorizata de reprezentantii Serviciului de protectie a copilului. Lovirea unui copil este considerata fapta de gravitate extrema si este incadrata alaturi de agresiunea sexuala. Statisticile arata ca in 3 din 10 interventii ale Barnevernet sunt aplicate masuri de preluare a copiilor.

- Marius Bodnariu este roman si lucreaza ca IT-ist. Locuiesc de 10 ani in Norvegia. Adevarul a aratat ca o alta familie de romani trece printr-o situatie identica cu cea a sotilor Bodnariu. Ministerul Afacerilor Externe a prezentat un raport care confirma ca sapte familii in care unul sau amandoi sotii sunt romani se afla in proces cu statul norvegian pentru a-si recupera copiii.

Cum functioneaza sistemul norvegian

- Copiii sotilor Bodnariu au fost plasati in grija mai multor familii norvegiene, iar in functie de evolutia cazului, statul va decide cine-i va avea in grija. 80% din copiii luati din caminele lor se afla in grija unor familii norvegiene, platite de stat pentru asta. Restul de 20% se afla in centre de plasament. Un copil poate ramane intr-una dintre aceste situatii pana cel tarziu la implinirea varstei de 23 de ani. O data pe an, parintii au dreptul sa depuna cerere pentru revocarea ordinului de plasament.

- Decizia de plasare a copiilor familiei Bodnariu in cadrul altor camine nu este definitiva.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro