Cererea de retragere a trupelor rusesti din Transnistria: avantaje si riscuri

Cererea de retragere a trupelor rusesti din Transnistria: avantaje si riscuri

Pe de o parte, oponentii politici ai Declaratiei Parlamentului privind retragerea fortelor militare ruse de pe teritoriul tarii si cererii Guvernului privind includerea in agenda Adunarii Generale a ONU a unui punct intitulat "Retragerea fortelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova" afirma ca acestea sunt documente cu caracter politic, care nu vor avea efecte juridice si nu vor contribui in niciun fel la solutionarea conflictului transnistrean. In opinia sa, aceasta declaratie vine intr-un context nou si inedit, generat de catre hotararea Curtii Constitutionale din 2 mai prin care se mentioneaza ca stationarea trupelor rusesti in Transnistria este ilegala si neconstitutionala si ca teritoriul transnistrean este ocupat de catre Federatia Rusa. Deputatul a mai spus ca, desi i se pare ca aceasta declaratie este una intarziata, autoritatile trebuie sa reafirme ori de cate ori aceasta pozitie, pentru ca in caz contrar, va fi patata memoriea persoanelor cazute in Razboiul de pe Nistru, care au luptat pentru integritatea tarii.

acum 78 luni (4 Sep 2017)

Pe de o parte, oponentii politici ai Declaratiei Parlamentului privind retragerea fortelor militare ruse de pe teritoriul tarii si cererii Guvernului privind includerea in agenda Adunarii Generale a ONU a unui punct intitulat "Retragerea fortelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova" afirma ca acestea sunt documente cu caracter politic, care nu vor avea efecte juridice si nu vor contribui in niciun fel la solutionarea conflictului transnistrean.

Pe de alta parte, autorii si promotorii documentelor sustin ca desi persista caracterul politic, acestea se bazeaza pe o abordare juridica. Mai mult, demnitarii de rang inalt si diplomatia moldoveneasca trebuie sa abordeze acest subiect de fiecare data pentru a informa comunitatea internationala despre aceasta problema si a face presiuni asupra Federatiei Ruse. In opinia sa, aceasta declaratie vine intr-un context nou si inedit, generat de catre hotararea Curtii Constitutionale din 2 mai prin care se mentioneaza ca stationarea trupelor rusesti in Transnistria este ilegala si neconstitutionala si ca teritoriul transnistrean este ocupat de catre Federatia Rusa. Mai mult decat atat, din cand in cand, acest mesaj se regaseste si in luarile de pozitie a demnitarilor de rang inalt din Republica Moldova de la tribuna Adunarii Generale a ONU.

In ceea ce tine de cadrul legal, Igor Botan a amintit despre documentul semnat iniulie 1992, prin care au fost oprite ostilitatile pe malurile Nistrului, si in care se mentiona ce actiuni urmau sa aiba loc ulterior. In octombrie 1994, a existat un alt document semnat de catre premierul rus Cernomirdin si cel moldovean Sangheli, in care se spune ca retragerea trupelor rusesti trebuie sincronizata odata cu elaborarea si acceptarea de catre transnistreni a unui statut special in cadrul Republicii Moldova. Expertul a mentionat ca in prezent lucrurile au un anumit statut - conflictul este inghetat, iar formatul international 5+2 este un fel de carapace care pastreaza... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro