Cercul vicios si cercul virtuos. Doua scenarii pentru Romania

Dacă eu cred că se poate totuși face ceva pentru țara săracă, demoralizată și plină de prădători pe care o văd așa de puțin schimbată față de tinerețea mea din anii optzeci sub Ceaușescu e pentru că mă uit mereu la acel grafic al meu care prognozează ce nivel de guvernare ai in funcție de nivelul de dezvoltare umană la care ai ajuns. Balanța fiscală realizată cu trudă și chiar sacrificiu se va dezechilibra din nou prin reintroducerea privilegiilor pentru sutele de mii de pensionari din instituțiile de forță, armată și poliție, ca pensii speciale, și reintroducerea in general a arbitrariului in partea de salarizare și pensii a bugetului (Propunere Gabi Oprea, promulgată de Klaus Iohannis in schimbul aprobării lui MRU la SIE). Nu se va face nici un fel de plan de dezvoltare in detaliu integrind fondurile europene cu cele naționale (aditivitate, principiu existent, dar nerespectat) nici pe cinci ani cat e un ciclu de finanțare european, nici pe zece cat a promis președintele Iohannis, decat poate de domnii Dragnea Teleorman și Petrache Ilfov, cu binecuvantarea Academiei Romane, ca și la planul precedent de regionalizare. Nu vom afla numele miniștrilor alternativi la cei actuali, pentru că ne-am speria dacă i-am ști, și după un prim ministru pus acolo de baroni, dar care măcar era sus pe scara de IQ vor urma unii puși de servicii, sau cărora li s-a cumpărat locul de către mediul de afaceri, dar care nu ar putea rezolva o problemă de nivelul clasei a noua și tocmi de aceea au caștigat procesul de selecție. Se vor introduce criterii de evaluare in invățămantul superior și cercetare, referenți anonimi pentru publicațiile științifice, autopublicarea de ONGuri sau edituri de buzunar va fi considerată nulă, și jumătate din universitățile ca Reșița, institute de cercetare sau secțiile Academiei unde contribuția cumulată a membrilor nu duce la un index Hirsch de zece se vor inchide, .

acum 83 luni (29 Jul 2015)

Vorbim mult de Vaslui zilele astea, datorită unui caz banal la ţară, nişte băieţi dotaţi cu o maşină au folosit-o ca să culeagă o fată pe care au făcut-o cu toţi prietenii lor "poştă", in climatul de ingăduinţă al sătenilor şi chiar al magistraţilor locali. Precedenta ocazie in care Vasluiul s-a mai ridicat la asemenea nivel de faimă a fost cazul Tanacu, de la care au trecut exact zece ani. Monahii de la Mănăstirea Sfanta Treime care au ținut timp de trei zile o fată imobilizată pe o cruce de lemn, și au supus-o unui ritual de exorcizare pană la deces au primit pedepse cu inchisoarea dar au fost demult eliberaţi condiționat, intorcandu-se la viaţa lor veche. In cei zece ani trecuți, regiunea Nord-Est din care face parte Vasluiul a rămas a doua in topul sărăciei din Europa, după vestul Bulgariei, cu reflectarea civilizațională corespunzătoare- in Cațavencii cules de pe aeroport am găsit gluma crudă că peste tot in ruralul romanesc se cioplește in lemn sau piatră, numai in Vaslui in carne de om.

Cei zece ani de la cazul Tanacu la cazul Văleni, evident scurși degeaba pentru evoluția moravurilor și statului de drept vasluian, au adus evoluții in alte județe romanești? Să luăm de exemplu Caraşul, in ceva mai bogata regiune Vest: de şapte ani nu e rezolvată asasinarea unui consilier local care investiga pe hoţii de lemne. Sau luați Buzăul, candva primul in topul autoritarismului (mai bun un sistem politic cu un singur partid pe vremea tezei mele de doctorat, Romanii după "89 in 1995) unde vechii liberali au reuşit să se ridice la varf o vreme, doar ca să ducă pe culmi mita stupidă, impărțită prin contract, sau luați Prahova, unde PSD a arătat că poate fi și in fruntea bogaților, nu doar a săracilor. Fapt e că țara nu s-a mișcat defel- la marginea Bucureștiului, care este peste media de venit a regiunilor UE deja pasc mieii printre gunoaie in periferia ilfoveană iar in noaptea de inv... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro