Cercul vicios al banilor sanatatii

Indiferent insa de opiniile mai mult sau mai putin corect articulate, de douazeci si sase de ani sistemul romanesc de ingrijire a sanatatii se afla la marginea prapastiei din doua motive, ambele imputabile lipsei de decizie de la nivel politic: directia de urmat potrivita pentru dezvoltarea sistemului si circuitul banilor. Corect ar fi ca fiecare asigurat care contribuie la bugetul asigurarilor de sanatate sa stie (si sa poata calcula) cat a cotizat intr-un interval de timp, sa stie cati bani s-au adunat in vistieria Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si, de asemenea, sa stie cum se cheltuiesc acesti bani, daca se colecteaza suficient sau daca, cine stie, nu cumva se colecteaza prea mult.

acum 75 luni (4 Jul 2016)

Specialisti in finante, medici cu sarcini de management, diriguitori ai Sanatatii si politicieni se invart de ani de zile in jurul subiectului numit finantarea sanatatii. Adica, finantarea sistemului de sanatate, a serviciilor de sanatate, a medicamentelor si salarizarea personalului angrenat in acest sistem. O dezbatere presarata de confuzii, unele de-a dreptul hilare (banii de stat sau banii publici uneori inseamna acelasi lucru, alteori sunt diferente mari intre cele doua concepte) si, de douazeci si sase de ani, acelasi final: nu sunt bani, sanatatea este in colaps, totul se petrece cu sufletul la gura.

Indiferent insa de opiniile mai mult sau mai putin corect articulate, de douazeci si sase de ani sistemul romanesc de ingrijire a sanatatii se afla la marginea prapastiei din doua motive, ambele imputabile lipsei de decizie de la nivel politic: directia de urmat potrivita pentru dezvoltarea sistemului si circuitul banilor. Daca pentru a avea o viziune ne putem raporta la o serie de indicatori clari - norme si standarde europene, precum si cercetari si statistici care ne pot arata specificul nevoilor de ingrijire a sanatatii romanilor -, la capitolul circuit al banilor avem de-a face cu o confuzie, in opinia mea, intretinuta cu buna stiinta. Nu ma refer aici la cazurile de medici care si-au incalcat juramantul si au conditionat actul medical de primirea unor sume de bani sau cadouri (de altfel, mass-media relateaza cu promptitudine astfel de cazuri). Ma refer la constructia sistemului, a organigramelor de orice fel, a subordonarii politice, realitati care au dus la crearea unui sistem cu adevarat feudal, asa cum constata noul ministru al Sanatatii, dl Vlad Voiculescu.

A existat, la un moment dat, o lege care prevedea ca banii colectati de la asigurati sa constituie bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Dar a fost doar o initiativa de moment, legea a fost schimbata, iar de atunci banii s-au adunat in marele buzunar al statului. Corect ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro