Cercetatorul roman angajat sa masoare poluarea in toata Europa. Foloseste lumina pentru gasirea substantelor nocive

Cercetatorul roman angajat sa masoare poluarea in toata Europa. Foloseste lumina pentru gasirea substantelor nocive

Tanarul, acum in varsta de 32 de ani, este in prezent cercetator in cadrul aceleiasi facultati, fiind cel mai tanar director de proiect din cadrul Universitatii "Dunarea de Jos", dupa ce a obtinut unul dintre cele mai bune punctaje la nivel national. Satelitii ofera o imagine de ansamblu asupra poluarii pe Glob, de ordinul a zeci de kilometri patrati, in timp ce tehnica pusa in practica de Daniel ofera o privire in detaliu a poluarii, de ordinul a sute de metri patrati si chiar zeci de metri patrati. Daniel ne-a dezvaluit ca informatiile obtinute de aparatura de determinare a poluarii arata ca Parisul este de departe unul dintre cele mai poluate orase de pe batranul continent, alaturi de Amsterdam si Bruxelles.

acum 43 luni (28 Jan 2017)

Pasiunea pentru mediu a lui Daniel-Eduard Constantin a inceput in liceu, cand a inceput sa fie atras de natura, iar in clasa a XII-a, a simtit ca acesta este drumul pe care vrea sa-l urmeze in viata. A fost un student atipic in cadrul Facultatii de Stiinte si Mediu a Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati, fiindca a intrat rapid in cercetare si a inceput sa scrie articole stiintifice. Tanarul, acum in varsta de 32 de ani, este in prezent cercetator in cadrul aceleiasi facultati, fiind cel mai tanar director de proiect din cadrul Universitatii "Dunarea de Jos", dupa ce a obtinut unul dintre cele mai bune punctaje la nivel national.

A creat drone pentru transportul aparaturii

Proiectul castigator, denumit generic "Dedicat-DOAS", are la baza dezvoltarea tehnicii DOAS (Spectroscopia Optica de Absorbtie Diferentiala), care foloseste lumina pentru determinarea poluantilor din atmosfera. "Cercetarea pe care o facem noi in cadrul proiectului, care se deruleaza de aproape un an, si rezultatele obtinute au fost recunoscute atat national, cat si international, prin publicatii stiintifice de profil", ne explica cercetatorul. Satelitii ofera o imagine de ansamblu asupra poluarii pe Glob, de ordinul a zeci de kilometri patrati, in timp ce tehnica pusa in practica de Daniel ofera o privire in detaliu a poluarii, de ordinul a sute de metri patrati si chiar zeci de metri patrati. Se face apoi o comparatie a observatiilor din spatiu cu datele obtinute de Daniel prin sistemele sale si se obtine astfel o validare a datelor oferite de sateliti.

"Ei au avut ideea de a dezvolta un instrument la sol asemanator satelitilor, iar noi, la Universitate, desfasuram activitati de cercetare privind dezvoltarea unor drone. Vreau sa multumesc pe aceasta cale doamnei profesor doctor Mirela Voiculescu si domnului profesor doctor inginer Lucian Georgescu, fosti indrumatori in perioada studiilor doctorale, in prezent colab... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro